Economie

Taxi-app Uber in heel Duitsland verboden

02 september 2014 09:32 Aangepast: 06 september 2015 15:10
Beeld © AFP

Taxi-app Uber mag voorlopig in heel Duitsland niet actief zijn. De taxibemiddelingsdienst via de smartphone waarbij klanten rechtstreeks contact leggen met de chauffeurs, is door de rechter verboden.

Dat blijkt uit een uitspraak in een kort geding dat een overkoepelende vereniging voor taxibedrijven had aangespannen tegen de dienst, meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

Het bedrijf heeft volgens de rechter niet de benodigde vergunningen volgens de wet op het personenvervoer en moet zijn diensten daarom staken. Bij overtreding dreigt een dwangsom van 250.000 euro of gijzeling. Uber kan tegen de uitspraak van de rechtbank in Frankfurt in beroep gaan en om opschorting van de uitspraak vragen. De uitspraak is in ieder geval van kracht tot de mondelinge behandeling van een eventueel beroep.

Uber, overgewaaid uit het Amerikaanse San Francisco met het Europese hoofdkantoor in Amsterdam, voldoet volgens de koepel van taxibedrijven niet aan de normen die de belangen van de klant moeten beschermen: er is geen technische controle op het voertuig noch een gezondheidscheck van de bestuurder.

Uber wil zich met alle juridische middelen tegen het verbod verzetten. ''Wij zijn van mening dat concurrentie voor iedereen goed is'', aldus het bedrijf in een reactie. ''Voortuitgang en innovatie mogen niet worden afgeremd. ''Volgens Uber is het niet voor niets dat zo veel klanten gebruikmaken van Uber.

RTL Z / ANP

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`