Geld en Werk

Tekort aan nieuwbouw nekt huizenmarkt

15 augustus 2017 14:45 Aangepast: 13 november 2017 09:19
Beeld © ANP

De problemen op de huizenmarkt door het tekort aan nieuwbouwwoningen worden steeds nijpender. Tijd dus, vindt de Vereniging voor Ontwikkelaars en Bouwondernemers (NVB), voor maatregelen.

Een tekort aan nieuwbouwwoningen is op dit moment het grootste knelpunt op de woningmarkt. Sinds de crisis is het aanbod gehalveerd, terwijl de verkopen verdubbeld zijn. Dat schrijft de Vereniging voor Ontwikkelaars en Bouwondernemers (NVB) in een rapport.

Voor iedere koper staan er gemiddeld twee huizen te koop, terwijl dat er enkele jaren terug nog tien waren. De NVB noemt de markt stabiel wanneer er ongeveer vijf tot zes woningen per koper zijn. Er staan in heel Nederland nog maar 6400 nieuwbouwwoningen te koop, een dieptepunt.

'Nieuwbouw niet aan te slepen'

Hoewel het aantal verkochte nieuwbouwwoningen nog steeds groeit, neemt die groei wel steeds verder af. En dat heeft volgens de NVB niets te maken met afgenomen belangstelling.

"Integendeel", zegt de vereniging. "Nieuwe woningen zijn bijna niet aan te slepen, zo veel belangstelling is er. Zeker in de (groot)stedelijke gebieden binnen de Randstad, maar ook erbuiten, is er veel meer vraag dan aanbod." 

Jaarlijks zijn er in Nederland zo'n 80.000 nieuwe woningen nodig, schrijft de NVB. Vorig jaar zijn er maar 50.000 gebouwd, en dat is te zien aan de prijzen, die hard stijgen. Voor starters op de woningmarkt zijn er bijna geen opties meer. 

Grote regionale verschillen

De regionale verschillen blijven groot. In de meeste provincies stijgt het aantal verkopen nog gewoon. Friesland is de koploper. Daar steeg het aantal verkopen ten opzichte van vorig jaar nog altijd met 88 procent. Ook Zeeland en Flevoland doen het goed.

In Gelderland en Zuid- en Noord-Holland nemen door extreme krapte de verkoopaantallen inmiddels af. Gelderland en Zuid-Holland daalden het afgelopen jaar minimaal, met een procent of twee, maar in Noord-Holland worden de problemen al een stuk groter: de verkoop daalde er met 21 procent.

Onhandig kabinetsbeleid

Maar, zo zegt de NVB, ook regio's die het nu nog goed doen zullen op termijn tegen problemen aanlopen. Waar de symptomen van een droogkokende markt zich eerder tot Amsterdam beperkte, breiden die zich nu steeds verder uit.

Grote boosdoeners, volgens NVB-directeur Nico Rietdijk: de bankencrisis, én de politiek. De bankencrisis veroorzaakte de eerste paniek, maar de politiek kwam daarop met maatregelen die 'de woningvraag extra naar beneden drukten', ziet Rietdijk. 

"De huidige situatie - imploderende woningmarkt en exploderende prijzen - kwam niet vanzelf, maar is deels het logische gevolg van onhandig kabinetsbeleid", vat Rietdijk het samen.

Maatregelen

De woningmarkt vraagt om een plek 'hoog op de politieke agenda's', vindt Rietdijk. En de NVB is niet de enige die vraagt om actie vanuit Den Haag. Eerder deden onder meer de NVM, De Nederlandsche Bank en econoom Mathijs Bouman al dezelfde oproep.

Een gestructureerde aanpak op landelijk niveau is nodig, vindt de NVB, om de ontstane problemen op te lossen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van