Geld en Werk

Piek huizenmarkt lijkt bereikt: minder huizen verkocht, aanbod droogt op

13 juli 2017 10:01 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Voor het eerst in bijna vier jaar tijd zijn er minder huizen verkocht. En dat komt vooral omdat de keuze voor kopers in regio's waar de huizenmarkt erg krap is, klein is geworden. Het aantal huizen dat te koop wordt aangeboden, daalde tot onder de 100.000.

Dat is voor het eerst in 13 jaar tijd, meldt makelaarsvereniging NVM. In het tweede kwartaal van dit jaar werden er 56.900 huizen verkocht, waarvan 46.000 door een NVM-makelaar. Gerekend met die laatste cijfers, daalde de verkopen met 0,8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. 

Dat lijkt weinig, maar is volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma 'een belangrijk signaal'. De huizen die nog wel werden verkocht, gingen voor flink hogere prijzen van de hand. De gemiddelde huizenprijs steeg met 9 procent tot 258.000 euro.

Of de piek in huizenprijzen bereikt is, is nog maar de vraag. De gemiddelde huizenprijs zit nog steeds onder het niveau van 2008. 

Thumbnail

Kopers die echt graag een huis willen kopen, zijn dus bereid om er meer geld voor neer te tellen, terwijl ze minder keuze hebben. Deze combinatie van factoren zorgt ervoor dat de huizenmarkt stil valt. 

Geen zin in overbieden

Uit onderzoek in opdracht van de NVM, uitgevoerd door Vostradamus, blijkt dat ook. Dertig procent van woningzoekenden in regio's met krapte, kopen niet omdat er niet genoeg aanbod is.

Een kwart van de ondervraagden heeft geen zin om te veel te betalen, nu overbieden in bijvoorbeeld Amsterdam eerder regel dan uitzondering is. En ruim 10 procent ziet af van kopen omdat ze er simpelweg niet genoeg geld voor hebben.

Keerzijde: huizenmarkt in Lelystad en Waalwijk floreert

Bovenstaande problemen gelden vooral in de Randstad, Groningen en Eindhoven. De keerzijde is dat er in andere regio's juist meer huizen worden verkocht. Dat geldt onder meer voor Lelystad, de regio Waalwijk en bij Arnhem, in Duiven en Westervoort.

In Lelystad is dit overigens waarschijnlijk het gevolg van de drooggekookte markt in de Randstad. Mensen die er in Amsterdam of Utrecht niet in slagen om een huis te vinden, wijken uit naar Lelystad. 

'Meer nieuwbouw nodig'

De NVM is bezorgd over de krapte op de huizenmarkt. Voorzitter Jaarsma herhaalt het pleidooi voor meer nieuwbouwwoningen nog maar eens. Hij roept gemeenten, ontwikkelaars en makelaars op 'hun beste beentje' voort te zetten om te zorgen dat de woningmarkt 'niet implodeert en de prijzen niet exploderen'.

Ontwikkeling huizenprijzen t.o.v. dezelfde periode vorig jaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van