Geld en Werk

Obama: kunstmatige intelligentie kan leiden tot lagere lonen

12 oktober 2016 21:50 Aangepast: 30 juli 2017 03:00

Barack Obama denkt dat kunstmatige intelligentie de mensheid veel kan brengen. Maar hij maakt zich ook zorgen over de gevolgen voor de arbeidsmarkt.

Dat zegt de Amerikaanse president in een gesprek met Wired, waarvan hij deze maand gasthoofdredacteur is. "AI kan enorme welvaart creëren en nieuwe kansen bieden", meent Obama. "Maar er kleven ook nadelen aan waarover we moeten nadenken." De president denkt daarbij onder meer aan banenverlies als gevolg van de opmars van kunstmatige intelligentie. "Het kan leiden tot groeiende ongelijkheid en tot lagere lonen."

Uit het artikel blijkt dat Obama bijzonder goed op de hoogte is van de ontwikkelingen rondom AI. Volgens de president zijn bepaalde vormen van kunstmatige intelligentie al veel verder doorgedrongen in onze levens dan menigeen zich realiseert. "De reden daarvoor is dat de manier waarop we over AI nadenken voor een belangrijk deel wordt bepaald door onze populaire cultuur", stelt hij vast.

Grotere productiviteit

De AI, zoals we die kennen uit films en sciencefiction, waarbij computers mensen overvleugelen en uiteindelijk onderwerpen, is er duidelijk nog niet. In plaats daarvan hebben we nu vooral te maken met gespecialiseerde AI: algoritmes die specifieke taken kunnen uitvoeren. "Die gespecialiseerde AI zien we in elk aspect van ons leven terugkeren: van geneeskunde tot transport tot de manier waarop onze elektriciteit wordt gedistribueerd", aldus Obama. "Die ontwikkelingen kunnen leiden tot een veel productievere en efficiëntere economie."

De Amerikaanse president meent dat de overheid AI in deze beginfase zo min mogelijk moet reguleren. Naarmate de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie voortschrijden zal er een grotere rol voor de overheid komen, vermoedt hij. "We moeten voorkomen dat AI bepaalde mensen of bepaalde groepen benadeelt."

Bron: Bright.nl. Kijk ook de tech-video's van Bright op YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore