Gelekt uit Miljoenennota

Details Miljoenennota: wat weten we al?

12 september 2014 11:05 Aangepast: 06 september 2015 15:09

Dinsdag is het Prinsjesdag, de dag waarop het kabinet zijn plannen voor het komend jaar bekendmaakt. Dit is wat er nu al bekend is over de plannen die zijn opgesteld met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Koopkracht: Veel mensen hebben volgend jaar iets meer te besteden. Mensen met een inkomen tussen de 2600 en 5200 euro per maand gaan er 0,25 procent op vooruit. Alleen voor gepensioneerden en alleenverdieners blijft de koopkracht gelijk.

Belastingverlaging: er wordt één miljard euro uitgetrokken voor belastingverlaging. 500 miljoen euro is voor verlaging van het tarief in de eerste schijf. In het voorjaar werden PvdA en VVD het onderling al eens over de verhoging van de arbeidskorting met 500 miljoen euro 

Lage inkomens: Ouders met een laag inkomen krijgen een extraatje. Hoeveel daarvoor wordt gereserveerd, is nog onduidelijk.

Defensie: er gaat structureel 100 miljoen euro extra naar Defensie

Veiligheid: de geheime dienst AIVD krijgt er 25 miljoen euro bij. Het Openbaar Ministerie krijgt er geld bij, oplopend tot 20 miljoen euro in 2017

Asielzoekers: Er komt nog dit jaar eenmalig 375 miljoen euro beschikbaar voor de opvang van asielzoekers.

Noodhulp: Er komt eenmalig 500 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp.

Zorg: Zowel de zorgpremie als het eigen risico wordt verhoogd. Het eigen risico gaat 15 euro omhoog naar 375 euro. De zorgpremie wordt ongeveer een tientje per maand hoger dan vorig jaar. En de zorgtoeslag wordt steiler afgebouwd.

Begroting: Het begrotingstekort komt iets hoger uit dan eerder geraamd. Komend jaar komt de overheid 2,2 procent tekort. Dat is wel ruim onder de drieprocentsnorm die Brussel hanteert.

Wonen: de aftrekbaarheid van de rente op restschuld wordt verlengd van tien tot vijftien jaar. Veel mensen kunnen nu niet verhuizen omdat hun woning tienduizenden euro’s minder waard is dan toen ze hem kochten. Dat beperkt de doorstroming op de woningmarkt.

Verder is afgesproken dat de crisismaatregel voor woningbezitters met dubbele hypotheeklasten wordt uitgebreid. Wie zijn oude huis niet verkocht krijgt kan voortaan drie jaar de hypotheekrente aftrekken in plaats van twee jaar.

Griffierechten: De forse verhoging van de griffierechten wordt gedeeltelijk door minister Opstelten teruggedraaid

Ouderen: Vrijwel alle ouderen worden extra belast

Voorwoord Miljoenennota: Ook het voorwoord van de Miljoenennota is uitgelekt. Daarin schrijft minister Jeroen Dijsselbloem dat het herstel van de economie broos is. Naast het voorwoord zijn ook de inkomsten en de uitgaven van de centrale overheid uitgelekt. 

Asielzoekers: Er wordt 375 miljoen euro extra uitgetrokken voor asielzoekers. Dit geld komt van de begroting Ontwikkelingssamenwerking. 

Kinderopvang: Ouders die werkloos raken houden langer recht op kinderopvangtoeslag.

Wanneer er nieuwe plannen bekend worden, wordt deze lijst aangevuld.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore