Geld en Werk

Droombaan voor velen: Texel zoekt een nieuwe boswachter

27 juli 2017 13:18 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Vuurtoren Eierland op het noordelijkste puntje van Texel. Beeld © Getty

Met de haren in de wind uitkijken over de Waddenzee terwijl de beroemde Texelse schapen achter je staan te grazen. Ver weg uit de drukke stad. Het zal natuurliefhebbers als muziek in de oren klinken. Toch is een baan als boswachter niet zo idyllisch als je misschien denkt. "Het is hard werken."

Staatsbosbeheer zoekt een nieuwe boswachter voor Texel, die zich vooral bezig gaat houden met publieksvoorlichting. Je gaat samen met bezoekers de bossen en duinen in op het eiland.

Denk aan het organiseren van excursies voor toeristen, maar ook aan activiteiten met vrijwilligers. "Je moet echt goed zijn met mensen", legt Imke Boerma van Staatsbosbeheer uit. Eenzaam zul je je dan ook niet snel voelen.

Ook kantoorbaan

Wie denkt volledig het roer om te kunnen gooien moet er rekening mee houden dat ook boswachters ongeveer de helft van de tijd op kantoor zitten. Boerma: "Dan sta je media te woord of bedenk je nieuwe wandelroutes. Ook hou je contact met omwonenden en ondernemers uit de buurt. Maar het is echt geen gewone kantoorbaan hoor."

Het idee dat je in een blokhut in het bos woont kun je alvast uit je hoofd zetten. Die tijd is voorbij. De standplaats is Den Burg, het grootste dorp op Texel. "Het heeft wel onze voorkeur dat je verhuist naar Texel", aldus Boerma.

Moderne boswachter

Een moderne boswachter houdt zijn publiek ook via sociale media op de hoogte van het wel en wee in de Texelse natuur. Kijk maar eens op het Twitteraccount van misschien wel toekomstig collega Erik van der Spek.

Natuurliefhebber

Staatsbosbeheer heeft het liefst iemand die een relevante mbo-opleiding heeft gedaan op het gebied van natuurbeheer. Maar ook mensen met een brede achtergrond in recreatie en toerisme kunnen gerust solliciteren.

Al is affiniteit met natuur het allerbelangrijkste. "Dit beroep spreekt tot de verbeelding. Dichtbij de natuur, je bent veel buiten. Zo'n eiland maakt het natuurlijk nog idyllischer. Maar het is geen vakantie. Het is hard werken, maar het is een veelzijdige baan", legt Boerma uit.

Nog een boswachter gezocht

Binnenkort komt er op Texel nog een functie voor boswachter beschikbaar. Ook Natuurmonumenten zoekt een nieuwe boswachter en schakelt daar tv-zender SBS 6 voor in.

Ben je benieuwd hoe het is om boswachter te zijn? Een tijdje terug spraken we met boswachter Tim, die een soortgelijke functie heeft in de bossen rond Lage Vuursche. Hij gooide het roer om en heeft daar geen moment spijt van gehad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van