Geld en Werk

De nieuwe collega's van deze leliekwekerij? Geadopteerde kippen

16 januari 2017 14:22 Aangepast: 29 juli 2017 05:00
Beeld © Lilies of Life

Waarom zou je onkruid schoffelen als je dat werk ook door kippen kunt laten doen, dacht Gerben Ravensbergen. Zijn familiebedrijf Lilies of Life kweekt zo'n 10 miljoen lelies per jaar, die verscheept worden naar uithoeken over de hele wereld.

"Een andere kweker had ze voor de lol in de kas lopen en wij dachten: misschien kunnen ze ons onkruid wel bijhouden", vertelt hij. Als experiment kocht hij een paar oude legkippen. En: het werkt. 

Inmiddels lopen er veertien kippen door zijn kas van 2,5 hectare en dat is voldoende. "Ze zijn niet zo geïnteresseerd in plantenvoedsel, maar vooral op zoek naar beestjes en zaadjes in de grond. Daarom woelen ze deze om en dat werkt goed tegen het onkruid", legt hij uit. 

Bang dat zijn bollen beschadigd worden, is hij niet. "Ze zitten vrij ver onder de grond en als ze opkomen zitten ze onder gaas. Daar lopen de kippen liever niet tussen." 

'Vroeger gebeurde het ook al tussen de tomaten'

In de glastuinbouw wordt vaker met vogels als onkruidwieders gewerkt, blijkt uit een dossier van Agri Holland. Zo worden er ook wel eens Japanse kwartels of pekingeenden ingezet. Kippen hebben een voordeel: ze leveren elke dag ook nog een eitje. 

Echt nieuw is het idee niet, vertelt Ravensbergen. "Ik hoorde van mijn buurman dat het vroeger heel normaal was in tomatenkassen, toen de planten nog in de volle grond stonden. Daar aten ze de rotte tomaten die vielen op." Dat gebruik is inmiddels in onbruik geraakt. "Tegenwoordig hebben we voor voedselteelt hele andere hygiëneregels."

Een zelfweerbare bodem

Die regels nemen boeren tegenwoordig heel erg serieus. Zo stomen of ontsmetten sommige landbouwers de aarde om onkruid, schimmels en ziektes tegen te gaan. Ravensbergen doet dat niet, vertelt hij. "We hebben de neiging om standaard per teelt een keer te spuiten, maar je moet bij de basis beginnen: hoe zorg ik ervoor dat ik gezond ben?"

Vandaar dat hij zijn grond liever 'puur' laat. Eigenlijk doet Ravensbergen met zijn grond wat Activia claimt te doen met je darmen: goede bacteriën toevoegen. "Toen mijn opa met dit bedrijf begon was de standaardmethode om alles in de grond dood te maken. Hij laat juist alles leven en voegt schimmels toe door mest van bijvoorbeeld zeewier te gebruiken. Als alles blijft leven, dan behoud je een druk bodemleven waardoor schimmels bijvoorbeeld geen kans maken. Daardoor zorg je ervoor dat de bodem zelf weerbaar wordt."

De lelieteelt loopt hierin voorop, vertelt hij. "Ik ben niet de enige die dat doet, we zijn er al een jaar of vijftien à twintig mee bezig. Het is nooit uitgevonden hoe het precies werkt, ook omdat het lang duurt voordat het werkt: na een jaar of twee heb je een goed evenwicht." Andere landbouwbranches nemen de theorie de laatste tijd over, vertelt hij. 

'Keurmerken zijn hypocriet'

Opvallend is dat Lilies of Life geen keurmerken heeft staan op de website. Die heeft Ravensbergen ook niet, vertelt hij. "Het is eigenlijk hypocriet: de consument denkt dat het wel goed zit als een bedrijf een keurmerk heeft, maar eigenlijk is dat een checklijstje waarop staat wat je wel en niet mag doen. Het ontslaat je van het verder nadenken over wat je aan het doen bent. Daar wordt het product niet beter van."

Nadat hij stopte met de keurmerken zag hij geen verschil in omzet, vertelt hij. "Sterker nog: ik bel nu ook met de media. Bovendien is er niets simpelers om te laten zien dat je goed doet, dan je eigen product opeten. Ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen en eet daarom ook de eieren van mijn kippen. Dat betekent dus dat ik overtuigd ben van mijn product."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`