Gelekt uit Miljoenennota

Wie gaan er op vooruit en wie erop achteruit?

10 september 2014 11:54 Aangepast: 06 september 2015 15:12
De hogere huizenverkopen zijn een impuls voor winkels in woninginrichting

Ons inkomen gaat er in 2015 gemiddeld een klein beetje op vooruit, dat blijkt uit de begrotingsafspraken. Maar de verschillen tussen wie er profiteert en wie niet zijn groot. Personal finance-verslaggever Elianne Kuepers legt uit hoe het zit.

1. De nieuwe kabinetsplannen voor 2015 zijn goed nieuws?
Het zijn beslist niet alleen nieuwe maatregelen die doorwerken. Het merendeel van de plannen kenden we al. Er zijn een paar nieuwe. Uiteindelijk gaat het grootste deel van de mensen er een heel klein beetje op voor- of achteruit. Dan praten we over 0,25 of 0,5 procent.

2. Wie gaan er echt op vooruit?
De groep die het meest opvalt is die van alleenstaande ouders met een minimuminkomen. Volgend jaar hebben ze niet veel te klagen. Ze gaan er maar liefst 10 procent op vooruit. De reden is dat het kabinet ze een steuntje in de rug geeft, door een verhoging van het kindgebonden budget.

3. Veel gepensioneerden maken zich zorgen. Is dat terecht?
Als je naar de koopkracht kijkt misschien wel. Twee groepen die  er op achteruit gaan zijn inderdaad gepensioneerden. Alleenstaande AOW’ers met een ruim aanvullend pensioen gaan er 1 procent op achteruit en een echtpaar met AOW en een ruim aanvullend pensioen 1,75 procent. Dat komt doordat een aantal belastingvoordelen wordt versoberd of afgeschaft.

4. Zijn de gepensioneerden de enigen die er op achteruit gaan?
Nee, alleenverdieners  met kinderen leveren maar liefst 2,75 procent in. Dat komt door twee dingen: de afbouw van de zorgtoeslag en afbouw van de aanrechtsubsidie. Dat laatste is een belastingvoordeel voor de partner die niet werkt.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore