Economie

Asscher dreigt met opzeggen verdrag Marokko

10 september 2014 16:06 Aangepast: 06 september 2015 15:12

Als de onderhandelingen met Marokko over wijziging van het socialezekerheidsverdrag met dat land niet snel resultaat hebben, wil minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) een wet indienen om het verdrag opzeggen.

Asscher zei dat woensdag in de Tweede Kamer. Die nam eerder een motie van VVD-Kamerlid Anoushka Schut aan waarin het kabinet werd gevraagd het verdrag op te zeggen.

Nederland wil de hoogte van de uitkeringen die naar mensen in Marokko gaan, aanpassen aan het levenspeil in dat land. Dat betekent dat ze flink lager worden. Maar volgens de rechter is dat strijdig met het verdrag met dat land. Marokko wil tot dusver niet meewerken aan verdragswijziging.

Nederland onderhandelt daarover al geruime tijd met de Marokkaanse regering. Asscher zei woensdag ,,niet heel optimistisch'' te zijn over de afloop. Als er deze maand geen schot komt in de gesprekken, zal Asscher het kabinet voorstellen de Kamermotie over opzegging van het verdrag uit te voeren.

Eerder toonde Asscher zich huiverig voor het opzeggen van het verdrag, omdat samenwerking met Marokko op andere terreinen dan moeilijker wordt. Ook PvdA en andere linkse partijen voelden daar niets voor.

Asscher is positief over een pleidooi van D66 en CDA om de uitkeringsinstantie UWV sneller te laten beslissen over proefplaatsingen van werklozen. Nu is die termijn maximaal acht weken. Veel bedrijven vinden dat te lang, en nemen dan liever maar een andere kandidaat in dienst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`