Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Diefstal reden nummer 1 voor ontslag op staande voet

Beeld © iStock

Diefstal is de meest voorkomende reden om een werknemer per direct de zak te geven. Ook fraude en conflicten over re-integratie op de werkvloer scoren hoog.

Dat blijkt uit een analyse van de Volkskrant die 194 ontslagzaken analyseerde.De krant spitte alle rechtszaken door die de afgelopen twaalf maanden werden gevoerd over ontslag op staande voet. In 18 procent van de gevallen bleek diefstal de reden om iemand er uit te gooien.

Kleine vergrijpen

Fraude en re-integratieproblemen namen elk 12 procent voor hun rekening. Andere redenen voor direct ontslag kunnen ook geweld op de werkvloer, werkweigering of bijvoorbeeld kritiek op de werkgever zijn.

Volgens de krant gaat het in het geval van diefstal meestal om zeer kleine vergrijpen, zoals het stelen van een zak chips of een pak koekjes. Sommige mensen maken het wel een stuk bonter.

Buiten de rechter om

Zo was er een vrachtwagenchauffeur die jarenlang broden van de Aldi achteroverdrukte om ze aan een bevriende slager te geven. Hij gebruikte ze op zijn beurt weer om paarden mee te voeren.

Overigens geven de rechtbankdocumenten geen volledig beeld van de ontslagen op staande voet. In de meeste gevallen zou er een schikking worden getroffen buiten de rechtbank om.

Meer op rtlz.nl:
Rechter: Action is te hard, 'chipsdief' onterecht ontslagen

Dit moet je doen bij ontslag op staande voet

Bron: RTL Z