Geld en Werk

Deze jonge ondernemers helpen gehandicapte kinderen aan een goede nachtrust

14 maart 2017 14:28 Aangepast: 14 maart 2017 18:54
Fransesca Lucas (links) en Lotte Leufkens (rechts)

De 25-jarige Lotte Leufkens is, met haar bedframe Cloud Cuddle, uitgeroepen tot 'student-ondernemer' van het jaar. En dat allemaal door het verhaal van de vader van een gehandicapt jongetje.

Lotte Leufkens studeert werktuigbouwkunde, maar weet al zo goed als zeker dat ze nooit als werktuigbouwkundige aan de slag gaat. Ze heeft een nieuwe passie gevonden: ondernemen.

Haar leven nam een onverwachte wending toen ze in een les de opdracht kreeg om een oplossing te bedenken voor een maatschappelijk probleem. Voor de klas stond een vader van een jongetje met een stofwisselingsziekte en een geestelijke handicap. Hij vertelde tegen welke problemen hij aanliep.

Weekendje weg geen optie

Een hele belangrijke: zijn zoontje had een hoog houten bedframe nodig, anders viel hij midden in de nacht uit bed, zonder dat hij zijn ouders kon waarschuwen. Thuis stond wel zo’n bedframe. Maar logeren bij opa en oma, een weekendje weggaan of op vakantie; het was allemaal bijzonder lastig.

Deze vader staat niet alleen. "Er blijken dus 120.000 gehandicapte kinderen te zijn in Nederland. Die zie je nooit, maar ze zijn er dus wel", vertelt Leufkens.

Van tekentafel naar prototype

Lotte en haar medestudent Fransesca Lucas klommen achter de tekentafel en bedachten een verplaatsbaar bedframe: Cloud Cuddle. Normaal zou zo’n plan gewoon bij een schets blijven, maar de vader die eerder voor de klas stond was zo enthousiast, dat de meiden verder gingen met hun ontwerp.

Thumbnail

Hoewel er nog altijd geen prototype was, sleepten de studentondernemers in mei 2015 al hun eerste grote prijs binnen: de KIVI-award. Van daar gingen ze naar incubator YesDelft, waar ze coaching kregen.

Prijzig

In december 2016 lagen er vijf prototypes, die werden getest door twintig gezinnen. De ouders waren heel positief. Leufkens: "Het geeft me zoveel voldoening, die reacties. Je geeft mensen een stukje vrijheid terug."

Per 1 juni zijn de eerste echte Cloud Cuddles er dan echt. Ouders kunnen er nu al eentje vooruitbestellen; tien hebben dat al gedaan. De eindprijs van het bedframe is 899 euro. Is dat niet een beetje prijzig?

Veiligheid boven alles

"Ouders willen vooral een veilig systeem. Die kinderen moeten er alles mee kunnen doen. De stof moet brandvertragend zijn, de stof niet giftig, de constructie kindvriendelijk. Dat kost geld. We maken echt geen gigantische marge; wat we nu verdienen is het minimum."

Afgelopen week werd Leufkens met haar idee ook nog bekroond tot studentondernemer van het jaar. In april moet ze de Nederlandse eer gaan verdedigen in Frankfurt, waar ze het opneemt tegen de kampioenen uit 50 andere landen. "Dat is echt zo gaaf, een enorme eer."

Vergrijzing

En daarna? De 25-jarige ondernemer heeft haar oog laten vallen op nog een kansrijke ontwikkeling: de vergrijzing. Ook bij ouderen, die bijvoorbeeld dementeren, zou een bedframe van pas kunnen komen. Dan moet er wel een nieuw ontwerp komen. 

Wat er ook volgt hierna, Leufkens gaat niet meer stoppen met ondernemen. "Het is zo leuk om je eigen baas te zijn. De ene dag ga ik naar een fabriek, de andere dag praat ik met ouders en de andere presenteer ik ons idee. Elke dag is anders."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore