Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Ahold zwicht voor beleggers, schrapt bonussen management

Beeld © ANP (Ahold-topman Boer (R) en zijn Belgische collega Muller van Delhaize.)

De topmannen van Ahold en Delhaize zien af van eenmalige aandelenbonussen die uitgekeerd zouden worden bij een geslaagde fusie. Dit nadat beleggers falikant tegen die bonussen bleken te zijn.

De bonussen worden geschrapt omdat er geen draagvlak blijkt te zijn onder investeerders, maakt Ahold vandaag bekend.

Ruzie
Dat draagvlak was er inderdaad niet. Er dreigde zelfs een stevige ruzie op te laaien tussen Ahold en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) over die bonussen die vorige week werden voorgesteld.

Ahold-topman Dick Boer zou een bonus krijgen van een miljoen euro als hij de fusie met het Belgische Delhaize in goede banen kon leiden. Zijn collega Frans Muller, topman bij Delhaize, zou ook kunnen rekenen op 1 miljoen. Daarnaast zou Muller ook nog een aanblijfbonus in de vorm van aandelenpakket ter waarde van 1,5 miljoen euro en een prestatiebonus toucheren.

'Gewoon zijn werk'
De VEB vond de bonussen onterecht omdat het gewoon het werk is van topmannen is om een fusie in goede banen te leiden.

Aandeelhouders van de supermarktbedrijven stemmen volgende week maandag over de fusie tussen de twee bedrijven. In een aparte stemming zou ook over de bonussen voor het topmanagement worden beslist. Dat agendapunt is nu geschrapt.

Blijdschap bij VEB
De VEB reageert verheugd op het nieuws dat Ahold op zijn schreden terugkeert. "Wij hebben hier fel tegen geageerd, en zijn er blij mee", laat directeur Paul Koster weten.

"Het is een goed teken dat ze realiseren dat dit niet past binnen de huidige tijd."

Ook geen bonus in de toekomst
Een woordvoerder van Ahold zegt dat het bedrijf niet bang was dat de fusie niet goedgekeurd zou worden als de stemming over de bonussen toch door zou gaan. Volgens hem staan die zaken, ook voor investeerders, volledig los van elkaar en is iedereen "laaiend enthousiast" over de fusie.

De voorlichter benadrukte dat de Raad van Bestuur er ook niet op hoeft te rekenen dat de bonus over een jaar alsnog wordt uitgekeerd. "Dat kan niet. De eenmalige bonus in aandelen wordt geschrapt."

Bron: RTL Z / Loek Essers / Matthias Pauw
Meer over