Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Ondernemingsraad ABN Amro: voorkeur externe opvolger Zalm

Beeld © ANP

De ondernemingsraad van ABN Amro vindt dat de opvolger van Gerrit Zalm van buiten de bank moet komen. Dat zegt de voorzitter van het medezeggenschapsorgaan tegen RTL Z.

Het medezeggenschapsorgaan heeft een duidelijk wensenlijstje voor de op volger van Gerrit Zalm, die vanochtend bekend maakte volgend jaar op te stappen. "In de eerste plaats denken wij dat de opvolger een bankier zou moeten zijn. Iemand die het bankwezen goed kent, zowel de markt als de toezichthouders", laat voorzitter Margot van Kempen weten. Daarmee verkiest de raad dus een bankier boven iemand met een politiek profiel zoals Zalm.

Verder moet de opvolger volgens de raad "een duidelijke visie op de toekomst van de bank hebben, vooral in het licht van de opkomst van fintech", ofwel nieuwe bancaire technologieën. Dat sluit aan op de visie van Reinier Castelein van vakbond de Unie. In de derde plaats moet de opvolger van Zalm beschikken over "uitstekende leiderschapskwaliteiten", aldus Van Kempen.

Externe kandidaat voor veranderproces

Ten slotte blijkt de ondernemingsraad, die bij de bank de 'raad van medewerkers' heet, een voorkeur te hebben voor een externe boven een interne kandidaat. "Wij zijn niet per sé tegen een interne kandidaat, maar bij de bank moet veel gebeuren", aldus de voorzitter van de raad. "ABN Amro is al behoorlijk veranderd, maar er moet nog veel meer veranderen. Wij moeten van een logge hiërarchische organisatie naar een veel meer wendbare organisatie, die snel kan inspelen op de behoeften van de klant. Daarom moeten we bijvoorbeeld meer gaan werken met zelfsturende teams. Er moet meer empowerment bij de werknemers komen te liggen. Dat vergt ook een managementlaag met andere kwaliteiten. Het veranderproces zou makkelijker kunnen lopen als er een ceo van buiten komt."

Van Kempen benadrukt dat het medezeggenschapsorgaan een wettelijk recht op inspraak heeft bij de benoeming van de nieuwe bestuursvoorzitter. Vooruitlopend op de voordracht verwacht zij dat de raad betrokken wordt bij de formulering van de profielschets.

Het FD schreef in juli dat bestuurder Chris Vogelzang, dus een interne kandidaat, de beste papieren heeft om Zalm op te volgen. Volgens de krant werd echter ook extern gekeken naar kandidaten.