Geld en Werk

Megaverlies van 180 miljoen: hoe kon Blokker zo diep zinken?

13 juni 2017 11:52 Aangepast: 12 november 2018 08:38

Dat het slecht ging met Blokker, wisten we. Vandaag maakte de winkelgigant bekend hóé onvoorstelbaar slecht. Blokker Holding leed vorig jaar een megaverlies van 180 miljoen euro. Hoe kon het ooit zo machtige Blokker-imperium zo diep zinken?

Vorige maand kondigde de gelijknamige oprichtersfamilie aan Blokker Holding op te doeken. Tweehonderd winkels van Blokker en Marskamer worden gesloten, 1900 banen geschrapt en andere winkelketens waaronder Intertoys en Leen Bakker verkocht.

Nu blijkt wáárom de familie geen heil meer ziet in doorgaan. Het megaverlies dat Blokker Holding vorig jaar leed, is grotendeels het gevolg van een kostbare opfrisbeurt met 'Sex and the City'-ster Sarah Jessica Parker als uithangbord. Die kostte ruim 100 miljoen euro. Maar ook de operationele resultaten blijken beroerd; 49 miljoen euro negatief, tegen een plus van 7 miljoen in het jaar ervoor.

Einde aan succesverhaal

Met het totale nettoverlies van 180 miljoen euro komt een definitief einde aan het succesverhaal dat Blokker decennialang was. Dat verhaal gaat terug tot 1896, toen Jacob Blokker en zijn vrouw de eerste winkel in Hoorn openden. Hun kleinzoons Jaap en Albert Blokker lieten het bedrijf na de oorlog uitgroeien tot een van de grootste detailhandelsconcerns van Nederland.

Toen 'meneer Jaap' in 2011 overleed, bezat Blokker Holding veertien winkelformules in elf landen. Het imperium telde ruim 2400 eigen winkels, en nog eens 450 franchisevestigingen. Met ruim 25.000 eigen werknemers was Blokker Holding destijds goed voor een omzet van 2,7 miljard euro.

Ambitieuze neef

Na Jaaps dood nam zijn neef Roland Palmer de leiding van het concern over. "Kijkend naar de toekomst wil ik Blokker Holding met breed gedeelde ambitie en vanuit de kracht van onze merken en onze organisatie verder uitbouwen", schreef Palmer in 2012 nog optimistisch in zijn eerste jaarverslag.

Drie jaar geleden werd duidelijk dat Palmer die belofte niet zou inlossen, toen zich de eerste tekenen van verval vertoonden. Wegens teruglopende omzetten moest het familiebedrijf begin 2015 de eerste reorganisatie van winkelketen Blokker doorvoeren. Daarbij werden 440 banen geschrapt.

In de zomer van 2015 werd bekend dat Blokker Holding het jaar ervoor een verlies van 20 miljoen had geboekt, het eerste verlies in de geschiedenis van het familiebedrijf. Vlak daarvoor was topman Palmer op straat gezet. Redenen van het verval: opkomst van internetwinkels en discountketens als Action.

Nieuw elan

In oktober 2015 trad Casper Meijer (ex-Ahold) aan als nieuwe topman, die een half jaar later een ambitieus overlevingsplan presenteerde. Het concern zou 200 miljoen euro investeren in de ombouw van 400 sleetse Blokker-winkels. Wat er met de rest zou gebeurden, wilde Meijer toen nog niet zeggen.

De helft van het benodigde geld werd opgehoest door de familie Blokker; de rest zou komen uit besparingen. Daarvoor moest het bedrijf wel verder saneren, onder meer bij dochter Xenos (250 banen), opnieuw bij Blokker (nog 390 banen), dochter Cook&Co (gesloten) en Blokker België (69 winkels dicht)

Dat er iets moest gebeuren, werd vlak na de presentatie van het reddingsplan pijnlijk duidelijk. Blokker Holding bleek in 2015 een verlies van 52 miljoen euro te hebben geboekt.

Opdoeken

Vorige maand bleek echter dat Meijer niet de man is, die de geschiedenis ingaat als de redder van Blokker. Op 16 mei werd bekend dat Blokker Holding wordt opgedoekt. De oprichtersfamilie wil alleen verder met 400 Blokker-winkels die nog wel goed lopen. Honderd verlieslijdende Blokker-winkels en honderd Marskramers worden gesloten.

De resterende dochters Intertoys/Bart Smit, MaxiToys, Xenos en Big Bazar gaan in de verkoop. Dochter Leen Bakker is inmiddels al verkocht. Als gevolg van de sluiting van de 200 winkels en de afbouw van het hoofdkantoor en het distributiecentrum in Mijdrecht verdwijnen 1900 banen.

Pijn niet geleden

Voorlopig is de pijn nog niet geleden, blijkt uit het persbericht dat Blokker Holding vandaag uitstuurde. Met de aangekondigde sluiting van 200 winkels van Blokker en Marskramer "zullen de herstructureringslasten voorlopig nog zwaar drukken op de resultaten in 2017 en mogelijk ook in 2018", schrijft het familiebedrijf.

Ook is nog onduidelijk wat er gebeurt met werkgelegenheid bij de winkelketens die in de etalage staan. Bij die bedrijfsonderdelen werken 13.500 mensen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore