Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Blokker schrapte in stilte 800 banen extra, twee keer meer dan gemeld

Beeld © ANP

Het verlies aan werkgelegenheid bij winkelketen Blokker in 2015 en 2016 is ruim twee keer groter dan door het bedrijf werd gemeld. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z.

Begin 2015 werd duidelijk dat winkelketen Blokker in zwaar weer zit. Moedermaatschappij Blokker Holding maakte destijds bekend dat er 440 banen bij de winkelketen werden geschrapt. In april 2016 volgde een tweede saneringsronde, waarbij 390 banen verdwenen. In totaal zouden er dus 830 banen worden geschrapt.

Veel meer banen verdwenen

Maar uit jaarstukken van Blokker Holding blijkt dat er in 2015 en 2016 bij Blokker veel meer dan de aangegeven 830 banen verdwenen. Eind 2014 telde de winkelketen naar eigen opgave 7.187 werknemers. Eind 2016 was dat gedaald tot 5.530 werknemers. Dat betekent een baanverlies van 1.657 werknemers; twee keer méér dan de gemelde banenreductie van 830 banen.

Blokker-woordvoerster Sandra Maas bevestigt het verlies aan werkgelegenheid. "De cijfers liegen niet." Zij wijt het grote verschil tussen de cijfers aan de sluitingen van winkels. "Wat wij destijds hebben gemeld, was alleen het baanverlies als gevolg van aanpassingen van de winkelbezetting." Door winkels met minder personeel te laten draaien, wilde Blokker op loonkosten besparen. "De banen die verdwenen als gevolg van winkelsluitingen, zaten daar niet bij."

50 winkels gesloten

Dat is opmerkelijk, want in de periode 2015-2016 sloot de retailgigant een groot aantal Blokker-winkels. Het aantal eigen winkels daalde van 495 tot 443 winkels. In februari meldde de NOS al dat Blokker met stille trom vijftig winkels had gesloten. Maar dat dit ook leidde tot een twee keer zo groot banenverlies dan gemeld, was toen nog niet duidelijk.

Blokker zegt het genoemde banenverlies niet misleidend te vinden. "De gevolgen van de bezettingsoptimalisatie van de winkels waren bekend. Wij wisten van tevoren echter niet hoeveel winkels er zouden sluiten."

Vakbondsbestuurder Martijn den Heijer van CNV zegt verbaasd te zijn over het veel grotere banenverlies. "Elke winkelketen is wel bezig met kleine aanpassingen aan de winkelportefeuille. Maar dat hier zoveel extra banen door verdwenen, is verrassend." Blokker Holding heeft dat ook niet aan de bond gemeld. "Als er telkens één filiaaltje sluit met minder dan 20 werknemers, heeft een bedrijf niet de plicht om dat te melden."

Nieuw banenverlies

Inmiddels is duidelijk dat het niet bij het banenverlies van de afgelopen jaren blijft. Blokker Holding kondigde vorige maand aan nog eens 100 Blokkers en 100 Marskramers te sluiten. Ook het hoofdkantoor wordt afgebouwd, en het distributiecentrum in Mijdrecht gaat dicht. Als gevolg daarvan verdwijnen nog eens 1.900 banen.

De andere winkelketens van Blokker Holding, als Leen Bakker, Intertoys en Xenos, worden verkocht. Wat dat voor gevolgen voor de werkgelegenheid heeft, is nog onduidelijk.

AANVULLING: Volgens Blokker Holding gaat het bij het verzwegen werkgelegenheidsverlies om 500 tot 600 banen. "Bij de tweede reorganisatieronde bedoelden we 390 voltijdsbanen." Dat is omgerekend zo'n 660 medewerkers. Daarmee zou het gemelde banenverlies uitkomen op 1.100. Het werkelijke banenverlies was 1.657.