Accountants gooien het roer om

Dijsselbloem hard over falende accountants

25 september 2014 13:43 Aangepast: 06 september 2015 15:16

Het geduld van het kabinet met falende accountants is op. Dat de kwaliteit in bijna de helft van de accountantsverklaringen onder de maat is, ,,is onacceptabel''.

Dat zegt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in reactie op een hard rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) over de accountancysector.

Dijsselbloem benadrukt dat bedrijven, burgers, beleggers en de overheid moeten kunnen vertrouwen op de juistheid van accountantsverklaringen. Dat kon kennelijk de afgelopen jaren niet, want accountants maken te veel fouten en opereerden niet altijd onafhankelijk. Dijsselbloem denkt niet dat accountants bewust hebben geblunderd, maar constateert wel dat de kwaliteit te vaak onder de maat was.

ZIE OOK: AFM maakt gehakt van accountantscontroles​

Ingrijpen
Ondanks plannen vanuit de sector zelf, gaat Dijsselbloem nu ook zelf ingrijpen. ''We gaan nu op onze strepen staan. De kwaliteit moet nu snel omhoog.'' Hij gaat in de wet verankeren dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) meer macht krijgt om in te grijpen bij accountants en ook hele hoge miljoenenboetes kan geven bij nieuw falen.

Dijsselbloem gaat voor de top van de accountants een geschiktheidstoets invoeren, net als bij banken en verzekeraars. De geschiktheidsverklaring kan indien nodig door de AFM ook weer worden ingetrokken. Hij is ook van plan de verjaringstermijn in het tuchtrecht te verlengen, en dat op te nemen in de wet.

Intern toezicht
Verder wil hij het interne toezicht verbeteren voor accountancyorganisaties die een vergunning hebben voor het controleren van organisaties als banken en verzekeraars. Accountantsorganisaties krijgen een wettelijk verplichte raad van commissarissen met duidelijk omschreven bevoegdheden. Die zijn onder meer verantwoordelijk voor benoeming en ontslag van de bestuursleden en zien toe op het beloningsbeleid.

 

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore