Geld en Werk

'Kunstmatige intelligentie vervangt Japanse verzekeringsagenten'

02 januari 2017 15:07 Aangepast: 29 juli 2017 08:00
Beeld © ANP

Een Japanse verzekeringsmaatschappij vervangt 34 werknemers door IBM's Watson Explorer, een dienst die gebruik maakt van de kunstmatige intelligentie van supercomputer Watson.

Fukoku Mutual Life Insurance vervangt de medewerkers deze maand, bericht de Japanse nieuwssite The Maichini.

De kunstmatige intelligentie wordt ingezet om automatisch verzekeringsdocumenten zoals ziekenhuisdossiers te scannen en in te delen op bijvoorbeeld ziekten en de medische geschiedenis van de patiënt. Het is de bedoeling om zo sneller klaar te zijn met het invoeren van gegevens zodat er sneller uitbetaald kan worden als er een bedrag wordt geclaimd, stelt het bedrijf in een persbericht.

Investering binnen twee jaar terugverdiend

Het kost Fukoku Mutual omgerekend 1,7 miljoen dollar om het systeem te installeren en nog eens 128.000 dollar per jaar voor onderhoud. Daarmee kan het per jaar 1,1 miljoen dollar besparen op loonkosten. De investering zou in minder dan twee jaar zijn terugverdiend, en dat is snel.

De 34 werknemers die er uit gaan zijn een kwart van het aantal personeelsbestand op die afdeling, aldus The Maichini.

'Meer banen vervangen'

Het systeem dat wordt gebruikt is een 'technologie die kan denken als een mens en alle gegevens, inclusief ongestructureerde tekst, beelden, audio en video kan analyseren en interpreteren.

Volgens de The Maichini zijn drie andere Japanse levensverzekeraars ook bezig met het testen of implementeren van kunstmatige intelligentie. Meestal wordt er gevreesd voor het verdwijnen van ouderwets handwerk. De ontwikkeling in Japan toont aan dat ook hoger opgeleiden lang niet zeker zijn van hun baan.   

Nederlandse bankmedewerkers vrezen voor baan

In Nederland is het personeel bij banken somber over de werkgelegenheid. Maar liefst 40 procent denkt dat over 14 jaar zijn functie niet meer bestaat. De opkomst van robots en kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat steeds meer banen verdwijnen. We moeten ons nu al voorbereiden op massawerkloosheid, waarschuwen hoogleraren.

Zo is er in Zweden een robotwagentje dat, geholpen door een drone, de afvalcontainers langs de straat ophaalt en ze leegt ze in de vuilniswagen. Maar misschien is er nog hoop voor menselijke medewerkers. Zo schakelt Mercedes in de fabriek voor de S-klasse over van robots op mensen. Bij auto's kun je steeds vaker kiezen uit allerlei opties, maar het werd de robots een beetje te veel. Mensen kunnen het gelukkig wel aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore