Economie

Nederlanders geweerd bij beursgang Zalando

30 september 2014 12:04 Aangepast: 06 september 2015 20:01

De Europese webwinkel Zalando verkoopt bij zijn beursgang morgen alleen aandelen aan Duitse particuliere beleggers. Niet-Duitse particuliere beleggers kunnen zelfs geen prospectus krijgen. Dat bevestigt hoofd woordvoering Boris Radke van Zalando tegenover RTL Z.

“We are only offering shares to the German public”, aldus Radke. Volgens de woordvoerder kunnen institutionele beleggers buiten Duitsland wel inschrijven op de emissie.

Volgens adjunct-directeur Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) komt een uitsluiting van beleggers uit andere landen niet vaak voor bij Europese beursgangen. Wel is vaker sprake van uitsluiting van Amerikaanse en Canadese beleggers, omdat de regelgeving rond aansprakelijkheid bij beursgangen daar heel anders is, aldus Keyner. “Uitsluiting binnen Europa hebben wij niet eerder gezien.”

De VEB-man ziet verschillende mogelijke verklaringen voor de uitsluiting. “Zalando wil misschien geen risico lopen met aansprakelijkheidskwesties rond de beursgang. Waarschijnlijk kennen zij de speelruimte in Duitsland heel goed, maar zijn minder zeker over de andere landen”, aldus Keyner.

Keyner wijst erop dat Nederlandse beleggers wel aandelen kunnen kopen, zodra Zalando daadwerkelijk een beursnotering heeft. Dan betalen beleggers de koers van het aandeel op het moment van aankoop, dus niet de emissieprijs van 21,50 euro

Mogelijk speculeert Zalando met de uitsluiting van niet-Duitse beleggers daarom ook op een koersopdrijvend effect na de beursnotering, schat Keyner.''Mogelijk gaat Zalando ervan uit dat de internationale vraag naar het aandeel de koers gaat steunen, zodra het fonds daadwerkelijk in de notering is.''

Radke benadrukt dat Zalando voor de beursgang wel aandelen verkoopt aan internationale institutionele beleggers als verzekeraars en pensioenfondsen. “Daartoe kunnen ook investeerders uit Nederland behoren.” Volgens de woordvoerder hebben “bepaalde omstandigheden rondom de regelgeving” ertoe geleid dat Zalando “niet alle informatie rondom de beursgang beschikbaar heeft gemaakt voor het algemene publiek, maar alleen voor inwonenden van Duitsland.” Wat die omstandigheden zijn, kan hij niet zeggen. “Goed geïnformeerde bankexperts en beurshandelaren weten het en moeten het kunnen verklaren.” 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`