Economie

Moeder Swets & Zeitlinger failliet

01 oktober 2014 15:23 Aangepast: 06 september 2015 15:17

Ook de moederholding van de internationale abonnementenverzorger Swets & Zeitlinger is failliet. Vorige week meldde RTL Nieuws al dat deze vennootschap, Swets & Zeitlinger Group, uitstel van betaling had gekregen, en een dochterbedrijf failliet was gegaan.

Swets & Zeitlinger Group is de financieringsvennootschap, die investeerder Gilde in 2007 oprichtte om het gelijknamige Leidse bedrijf over te nemen. Met een omzet van 550 miljoen is Swets een belangrijke schakel tussen internationale uitgevers en grote afnemers van abonnementen, als universiteiten en bibliotheken. De financieringsholding kwam in de problemen door margedruk en een te hoge schuldenlast. Vorig jaar boekte het vehikel een verlies van 51 miljoen euro.

Nadat Swets & Zeitlinger Group uitstel van betaling had gekregen, werd Marcel Groenewegen benoemd tot bewindvoerder. Later werd hij ook curator bij het dochterbedrijf Swets Information Services, dat vorige week al failliet ging. Deze dochter telt 110 Nederlandse werknemers. Het hele bedrijf telt 541 voltijds-werknemers.

Het uitstel van betaling heeft Swets & Zeitlinger Group niet kunnen redden. Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat de surseance van de moederholding maandag is omgezet in een faillissement. Curator Groenewegen was vanmiddag onbereikbaar voor commentaar.

Een consortium van banken en kredietverschaffer ICG dreigen door het faillissement voor 72 miljoen euro het schip in te gaan. Ook grootaandeelhouder Gilde dreigt veel geld te verliezen.

 

`