Geld en Werk

Ook WhatsApp voert 'stories' in die na 24 uur verdwijnen

20 februari 2017 20:19 Aangepast: 28 juli 2017 20:30
Beeld © Getty

Na SnapChat, Instagram en Facebook begint nu ook WhatsApp met 'stories'. Gebruikers kunnen via 'WhatsApp Status' foto's, video's en gifjes versturen die weer verdwijnen na 24 uur. Het bedrijf zou de tool al sinds november testen en rolt hem nu wereldwijd uit voor iOS en Android.

De nieuwe toepassing is al in Nederland beschikbaar. Wie de app afsluit en opnieuw opstart, ziet links onderin een nieuwe knop die 'status' heet. Het is mogelijk om daar zelf foto's te uploaden en om die van anderen in je contactenlijst te bekijken. 

Privacygevoelig

Je kunt als gebruiker ook bekijken wie je foto heeft gezien en instellen wie jouw statusupdate mag bekijken. Tot nu toe is het niet mogelijk om speciale groepen aan te maken. Wie wil dat slechts een aantal mensen de statusupdate ziet (of juist niet), moet deze personen met de hand aanvinken.

Uit een test van RTL Z blijkt dat gebruikers allebei een telefoonnummer als contact moeten hebben als ze elkaars foto willen bekijken. Op het moment dat één van de twee contactpersonen de ander niet heeft opgeslagen in de lijst, krijgt de ander niets te zien.

Ook is het niet mogelijk om iemands eerdere foto's te bekijken die die dag genomen zijn als ze verstuurd zijn voordat de contactpersoon is opgeslagen.

Snapchat

Snapchat was de eerste met de functie om tijdelijke foto's naar vrienden of fans te sturen. Later namen ook andere platforms dat over, zoals Instagram.

De vraag is of Snapchat de strijd gaat winnen nu de concurrentie de belangrijkste functie overnemen. Eerder noemde Snapchat-expert Cato Duyvis van DeBesteSocialMedia.nl het kopieergedrag van de andere social media 'een serieus probleem'. Steeds meer social influencers - beroemdheden op social media die hun geld verdienen met product placement en het verkopen van hun eigen artikelen - kiezen voor andere platformen.

Meer op rtlz.nl:

Thumbnail

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore