Geld en Werk

Bedrijf beveiligde huizen tegen inbrekers, maar stal zelf van klanten

16 maart 2017 13:54 Aangepast: 16 maart 2017 15:51
Wakker blijven voor de beveiliging. Beeld © ANP

Veko Woonhuisbeveiliging kwam je huis beveiligen tegen inbrekers, maar stal daarna je bankrekening leeg. Een oud-directeur krijgt daarvoor een taakstraf van 180 uur.

Het bedrijf uit Hengelo legde dertien jaar lang door het hele land beveiligingsinstallaties in woonhuizen aan. Klanten sloten een onderhouds- en servicecontract af voor 149,50 euro per jaar. Dat bedrag zou jaarlijks via een automatische incasso worden afgeschreven.

Sjoemelen met incasso's

Maar omdat het bedrijf in de financiële problemen kwam, besloot de directie te gaan sjoemelen met de incasso’s. Bij tientallen klanten schreef het bedrijf meerdere, soms wel tientallen keren het bedrag af. Klanten werden daardoor benadeeld voor forse bedragen, van vaak meerdere duizenden euro’s.

Nadat het bedrijf tegen de lamp was gelopen, deden 85 klanten aangifte van oplichting en ging Veko failliet. Een van de directeuren die medeverantwoordelijk was voor de oplichting, is inmiddels overleden. Een andere directeur werd gisteren door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden. De man hoeft dus niet de cel in.

Persoonlijke omstandigheden

De rechter hield daarbij rekening met de persoonlijke omstandigheden van de ex-directeur en het feit dat het lang duurde voordat de zaak voor de rechter kwam. De 66-jarige man zat in de schuldsanering, en bezorgt tegenwoordig twee dagen per week post om in zijn levensonderhoud te voorzien.

Wel kreeg de ex-directeur een werkstraf van 180 uur opgelegd, en moet hij gedupeerden 26.000 euro aan schadevergoedingen betalen. Als hij dat niet doet, moet hij alsnog een jaar de cel in.

"Het is voor de benadeelden onbegrijpelijk dat nota bene een beveiligingsbedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal", aldus de rechtbank in het vonnis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore