Economie

Bouw in problemen door lage inschrijvingen

06 oktober 2014 12:35 Aangepast: 06 september 2015 15:18

Veel van de recente problemen en verliezen bij bouwbedrijven zijn te wijten aan de lage prijzen waartegen zij afgelopen jaren, onder druk van de crisis, hebben ingeschreven op projecten. Dat zegt directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) tegen RTLZ.

Afgelopen dagen meldden zowel BAM als Ballast Nedam nieuwe tegenvallers.

Van Hoek benadrukt dat niet altijd met zekerheid is vast te stellen of bedrijven te laag hebben ingeschreven op aanbestedingen. Maar volgens de EIB-directeur heeft het kennisinstituut daar de afgelopen jaren wel veel signalen van ontvangen. Zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat aanneemsommen in de bouw de afgelopen jaren zo’n 15 procent lager waren dan in de periode vóór de crisis, aldus Van Hoek. “Dat is dus wel een indicatie dat er te laag is ingeschreven.”

Ook eigen onderzoek van de EIB wijst daarop. “Uit ons onderzoek blijkt dat de kostenramingen van de directies van opdrachtgevers de afgelopen jaren structureel hoger liggen dan de daadwerkelijke prijzen waartegen bouwbedrijven inschrijven.” De daadwerkelijke prijzen liggen soms wel 25 procent onder de aanvankelijke raming.

Eigen schuld

De vraag of de problemen dan niet de eigen schuld van de bouwbedrijven zijn, beantwoordt Van Hoek echter ontkennend. “Door de crisis is werkhonger ontstaan. Door opdrachten onder de kostprijs aan te nemen, kunnen bouwbedrijven hun vaste kosten deels terugverdienen. Zo blijft het personeel ten minste aan het werk. Maar soms wordt daar achteraf dan toch de rekening voor betaald. Zeker als er sprake is van tegenvallers, of als de risico’s te weinig zijn ingeprijsd.”

Van Hoek verwacht overigens dat te lage inschrijvingen bij aanbestedingen minder vaak gaan voorkomen. “We zien de markt normaliseren.” Dat is volgens het EIB niet in de eerste plaats te verklaren door het aantrekken van de vraag, maar uit de krimp van het aanbod. “Veel bouwbedrijven zijn failliet gegaan. En bij de overlevende bouwbedrijven is veel personeel afgevloeid, waardoor de druk is verlaagd om personeel aan het werk te houden.”

Vanochtend gaf Ballast Nedam een winstwaarschuwing, als gevolg van nieuwe tegenvallers bij de aanleg van de A15 en de divisie infrastructuur. Vrijdag werd bekend dat aannemer BAM mogelijk een claim van tientallen miljoenen ontvangt als gevolg van problemen bij een Brits bouwproject. Woensdag praat BAM analisten bij over de noodzakelijke kostenbesparingen bij de bouwer.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`