Geld en Werk

Marktplaats deelt informatie met fiscus

08 oktober 2014 14:55 Aangepast: 06 september 2015 15:19

Mensen die op Marktplaats handelen, moeten niet gek opkijken als de Belastingdienst precies op de hoogte is van hun activiteiten. Uit op papier vastgelegde afspraken blijkt dat het internetbedrijf gebruikersinformatie deelt met de fiscus.

De Belastingdienst gebruikt deze gegevens om de belastingplicht van mensen te bepalen en fraude op te sporen. In het zogenoemde protocol is precies vastgelegd hoe de Belastingdienst informatie kan opvragen bij Marktplaats.

Uit het stuk blijkt dat de fiscus via een gestandaardiseerd formulier gegevens kan krijgen over de gebruikersnaam, mailadres, postcode, IP-adres en de datum van aanmelding op Marktplaats. Als de Marktplaats-gebruiker zijn telefoonnummer en adres heeft doorgegeven, kan de belastingdienst ook deze gegevens opvragen. In het protocol spreken de Belastingdienst en Marktplaats ook af “niet extern te communiceren” over de afspraken.

Bankrekeningnummers
Eveneens kan de fiscus een overzicht krijgen van alle advertenties die een gebruiker over de afgelopen vier jaar heeft geplaatst, voor zover die nog bij Marktplaats aanwezig zijn. Ook kan Marktplaats informatie over bankrekeningnummers doorgeven aan de Belastingdienst, als gebruikers hebben betaald voor een advertentie.

Eind augustus meldde RTL Nieuws op basis van elf recente vonnissen dat gemeenten en uitkeringsinstanties tegenwoordig hard optreden als uitkeringsgerechtigden hun inkomen opvijzelen door handel op Marktplaats.

De fiscus vraagt Marktplaats alleen om het bankrekeningnummer en de geschiedenis van een adverteerder als de identiteit van een gebruiker nog niet vaststaat, of als naar het oordeel van de Belastingdienst het belang van het onderzoek niet toestaat om de gebruiker eerst zelf te benaderen. Ook mag ze die specifieke informatie opvragen als ze twijfelt over de juistheid of volledigheid van de informatie die een gebruiker zelf heeft verschaft.

Informatie
Volgens woordvoerder Jasper Teijsse deelt Marktplaats de gebruikersinformatie omdat ze dat moet. “Marktplaats is net als elke andere organisatie wettelijk verplicht informatie te delen op basis van vorderingen door overheidsinstellingen zoals politie, justitie en in dit geval de Belastingdienst.” Hij benadrukt dat het internetbedrijf de informatie “niet pro-actief” aan de fiscus geeft. “De Belastingdienst moet er een vordering voor indienen. Het protocol is opgesteld om de gegevensoverdracht te standaardiseren.”

Volgens Marktplaats deelt de website “gemiddeld in enkele tientallen gevallen per jaar” informatie met de fiscus. “Gezien de miljoenen transacties per jaar is dat aantal dus beperkt”, aldus de woordvoerder. 

Een vergelijkbare afspraak heeft de Belastingdienst gemaakt met de Stichting Internet Domeinregistraties Nederland (SIDN). Deze instelling houdt bij wie domeinnamen op internet heeft geregistreerd.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore