Je studie, je hobby’s en zelfs de borrels op vrijdagavond met collega’s: alles stond in het teken van het krijgen van die fantastische baan die je inmiddels hebt gescoord. Maar eigenlijk ben je er helemaal niet blij mee. "Een herkenbaar probleem onder twintigers en dertigers", zegt Marieke van Meijeren, oprichter van de Bewustzijn School.
"Ze hebben jarenlang de verwachting dat ze pas écht gelukkig worden als ze die goede baan hebben, maar dan komen ze er achter dat die verwachting niet klopt", zegt ze.
De reden: we houden ons van jongs af aan teveel rekening met de verwachtingen van onze omgeving, zegt Van Meijeren. "Op de basisschool word je niet gevraagd waar je gelukkig van wordt, maar wat je later wil worden. Stel dat iemand politieman wil worden, dan zeggen vriendjes misschien: 'Wat een stom beroep'. En dan doe je het toch maar niet. Jaren later word je wakker als bakker en denk je: 'hé, en nu?'."
Van Meijeren ziet veel mensen die bij haar school aankloppen voor hulp, terwijl hun leven er soms voor de buitenwereld als het perfecte plaatje uitziet: een topadvocate, een manager in spé of politicus bijvoorbeeld. Ambitieuze, hardwerkende mensen. Maar ondertussen houden ze de strijd om alle ballen hoog te houden, maar amper vol.
Klachten: stress en slapeloosheid
Het gevolg: klachten als stress, slapeloosheid en vermoeidheid. Wie probeert om non-stop te voldoen aan een plaatje dat niet bij hem of haar past, raakt uitgeput en rent achter de feiten aan. Daardoor neemt ook het zelfvertrouwen af. Van Meijeren pleit ervoor dat mensen op hun intuïtie afgaan in samenwerking met het hoofd, in plaats van alleen het hoofd.
Als je alleen maar rationeel nadenkt en doelen nastreeft die eigenlijk niet zo goed bij je passen, kan je uiteindelijk in een neerwaartse spiraal terecht komen. "Je gaat over je grenzen heen en wordt onzeker", omschrijft ze. En dat heeft weer als gevolg dat je kansen laat liggen en maar blijft 'hangen' in je oude baan, ook al voel je jezelf daar ongelukkig in.
'Vraag jezelf af wat je écht wil'
"Uiteindelijk verlies je het contact met jezelf. Daarom is het belangrijk om voor jezelf inzichtelijk te maken te maken wat je zélf wil", verklaart ze. Je kunt daar ‘s avonds lang over gaan liggen piekeren in bed, maar dat heeft niet zoveel zin. "Hoe langer je naar een probleem kijkt, hoe groter het wordt." Schrijf daarom drie weken lang elke ochtend, net na het ontwaken, op hoe je je voelt. En bekijk daarna je aantekeningen. Hoe gelukkig ben je en wanneer voel je je het best?
Als je dat helder krijgt, is het veel gemakkelijk om doelen voor jezelf te stellen waar je weer energie van krijgt en gelukkig van wordt. "Wanneer je zelfverzekerdheid groeit, dan sta je open voor nieuwe kansen."
Als je gelukkig bent, heb je ook meer zin in uitdagingen
Twijfel is normaal, maar vanuit een goede basis kun je daar veel beter mee omgaan, legt ze uit. "Stel dat je met plezier bakker bent en na vijf jaar denkt: ik wil wat anders gaan doen in mijn leven, dan doe je dat moeiteloos."
"Eigenlijk is het zo simpel: we denken allemaal veel te klein. Vraag jezelf af: Wie ben je ook alweer? Wat vond je vroeger leuk? Hield je van tekenen? Ga weer tekenen! Op het moment dat je dingen doet waar je je gelukkig van wordt, maak je het hormoon serotonine aan in je hoofd en zie je weer nieuwe kansen. We laten ons veel teveel beïnvloeden door verwachtingen die gecreëerd worden door onze ouders, de omgeving en de media", zegt ze.
'Laad jezelf op'
Bovendien is het vaak ook niet zo dat je ál het geluk uit je werk kunt halen, zeker niet als je jezelf daar niet helemaal goed bij voelt. "Je hart, hoofd en lichaam zijn één geheel. Zorg ervoor dat je jezelf daarom op al die gebieden oplaadt: sport, maak een natuurwandeling, omring je met inspirerende mensen die positief en uplifting zijn, eet gezonde diervriendelijke producten, lees mooie boeken en mediteer", adviseert ze.
Ben je in 'balans' en leef je een leven dat goed bij jou als persoon past, dan loopt alles uiteindelijk wel vanzelf, zegt Van Meijeren. Daar weet ze zelf alles van, blijkt uit het bijzondere verhaal over de oprichting van de school.
'Ik liet alles vallen en wist: ik moet de school beginnen'
"De Bewustzijn School is mijn roeping, zo voelt het echt. Ik werd ’s nachts wakker in Spanje van mijn hart en ziel, die allemaal dingen begon te vertellen. Vervolgens heb ik drie dagen lang geschreven." Na afloop staarde ze naar haar aantekeningen en begreep ze weinig meer van de brainstorm op papier.
Een jaar later veranderde dat compleet. "Ik was bezig met een dame met een brainstormsessie. Was dingen op een whiteboard aan het schrijven in mijn oude kantoor. En mijn leven stopte. Hoorde niets meer.” Voor haar ogen flitsten beelden voorbij uit Spanje en ze draaide zich standvastig om ‘Ik moet De Bewustzijn School beginnen, ik ga nu aan de slag, zei ik."
Wanneer je hart en hoofd in contact zijn met elkaar en je voelt je in balans, dan kom je in de 'flow', zoals ze het omschrijft. "Dan gebeuren dingen automatisch voor je en ga je je gemak ervaren. Dan voelt het leven niet meer als trekken of overleven."