Geld en Werk

Koffiebar of flexplek: 9 op de 10 zzp'ers werkt buiten de deur

20 juni 2017 06:05 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

Het is het stereotype beeld van de moderne zzp'er: aan het werk in een hippe koffiebar met een MacBook op tafel. Hoewel bijna iedere zelfstandige buiten de deur werkt, lijkt dit stereotype niet echt te kloppen. Het grootste deel van de zzp'ers werkt op locatie bij hun opdrachtgever, toont onderzoek aan.

Ruim 9 op de 10 zelfstandigen werkt weleens buitenshuis, blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1656 zzp'ers. Het gros daarvan, meer dan 88 procent, doet dat meestal op het kantoor van zijn of haar opdrachtgever. Het gaat volgens de onderzoekers met name om zelfstandigen die werken in de techniek, bouw en ICT.

Thumbnail

Wel valt op dat mensen die nog geen jaar als zzp'er werken, en dan met name jongeren, relatief minder vaak kiezen om bij hun opdrachtgever te gaan zitten.

Jongeren kiezen liever voor flexwerkplek

Die doelgroep kiest eerder voor een flexwerkplek. Dan kun je denken aan bedrijfsverzamelgebouwen waar voor een schappelijke prijs een bureau gehuurd kan worden. Ruim 21 procent van alle zelfstandigen maakt wel eens gebruik van zo'n flexwerkplek, maar bij de doelgroep jonger dan 35 jaar ligt dit op bijna 31 procent.

"Hier werk je in een inspirerende, professionele omgeving met gelijkgestemden. Ook wordt er vaak onderling zaken gedaan", vertelt Remco Boelens van Het Nieuwe Kantoor. Hij verhuurt op verschillende plekken in het land dit soort flexwerkplekken.

Werken vanuit een horecagelegenheid

Zelfstandigen tussen 35 en 55 jaar kiezen er eerder voor om te werken vanuit een horecagelegenheid, dan op een flexwerkplek. Bijna een kwart van hen kiest ervoor om geregeld te werken vanuit bijvoorbeeld dat stereotypische koffiebarretje.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore