Economie

Grootaandeelhouder verliest fors op Ordina

10 oktober 2014 09:19 Aangepast: 06 september 2015 15:19

Van alle aandeelhouders van Ordina is Jan Niessen zonder twijfel de allergrootste pechvogel. Een maand nadat hij instapte als grootaandeelhouder, onthulde het televisieprogramma Zembla dat de automatiseerder sjoemelde met aanbestedingen.

De koers kelderde. Niessen zag 6,5 miljoen euro in rook opgaan.

Dat blijkt uit het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en een berekening door RTL Z. Grote vraag is of aandeelhouders onder wie Niessen voldoende door Ordina zijn geïnformeerd over het lopende onderzoek door Zembla. De gedupeerde grootaandeelhouder wil niet zeggen of hij een schadeclaim tegen Ordina voorbereidt.

Haute finance
Wie is Niessen eigenlijk? Een Bekende Nederlander is de 50-jarige investeerder niet, maar in de wereld van de haute finance is hij zeker geen obscuur figuur. In de eerste helft van de jaren negentig leerde hij het vak bij zakenbank MeesPierson. Later werkte Niessen voor de invloedrijke investeerders CVC en Egeria.

Na zijn vertrek bij Egeria, het investeringsvehikel van de schatrijke familie Brenninkmeijer, begon Niessen in 2010 voor zichzelf. Zijn in Luxemburg gevestigde vermogensbeheerder doopte hij ‘Mont Cervin’, de Franse naam voor de Matterhorn.

Substantiële belangen
Eind 2010 nam Niessen zijn eerste substantiële belang in een Nederlands beursfonds. Zijn belang van bijna 18 procent in Amsterdam Commodities leverde hem ook een commissariaat bij de specerijenhandel op. Het bleek een goede investering. Toen Niessen instapte, koerste het aandeel rond 11 euro. Nu doet het 18 euro. Daarmee is de totale huidige waarde van zijn belang bijna 65 miljoen euro.

Uit het register van de AFM blijkt dat Niessen sindsdien niet heeft stilgezeten. In 2012 bouwde hij in stappen een belang van bijna 22 procent in uitgever Brill op. En juli vorig jaar kocht hij bijna 4 procent in drukkerij Roto Smeets.

Ongelukkige hand
Maar met zijn jongste investering blijkt Niessen dus een ongelukkige hand te hebben gehad. Vorige maand stapte hij in als grootaandeelhouder bij Ordina. Bij de AFM meldde hij op 8 september uit het niets een belang van ruim 12 procent aan. Deze 11,3 miljoen aandelen waren toen bijna 22 miljoen euro waard.

Niessen heeft nog geen volle maand kunnen hopen op een mooi rendement op zijn kersverse aandelenpakket. Want vorige week donderdag zag hij als gevolg van het nieuws over de aanbestedingsfraude in één dag bijna een kwart van zijn belegging in rook opgaan. Sindsdien is de koersdaling opgelopen tot dertig procent. Daarmee is Niessen een maand na zijn investering 6,5 miljoen euro verloren.

Aanbestedingsfraude
Het is de vraag of Niessen vóór zijn beslissing om groot in te stappen bij Ordina op de hoogte had kunnen zijn van de het lopende onderzoek door televisieprogramma Zembla naar de aanbestedingsfraude. Dat Ordina daarvan zelf wist, staat vast. Zembla sprak al sinds juni met de automatiseerder over het onderzoek. Eind augustus zijn daarbij alle dossiers op tafel gekomen, aldus een Zembla-redacteur. Dat was ruim een week voordat Niessen zijn belang nam.

Uit navraag bij Ordina blijkt dat Niessen in de aanloop naar zijn mega-investering nooit direct contact heeft gehad met de automatiseerder. “De investering is helemaal buiten ons om gegaan”, aldus directeur investor relations Annemiek den Otter. Volgens Ordina betrof het een rechtstreekse transactie tussen Niessen en verkopend grootaandeelhouder Project Holland Fund.

Direct melden
Rest de vraag of Niessen wel zou zijn ingestapt als Ordina de markt eerder op de hoogte had gesteld van het onderzoek van Zembla en de interne onderzoeken. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt dat het bedrijf direct had moeten melden dat er mogelijk iets loos was en liet gisteren weten de zaak bij de Autoriteit Financiële Markten aan te brengen.

Niessen is niet makkelijk te bereiken voor commentaar, omdat zijn vermogensbeheerder Mont Cervin geen website of Nederlands kantoor heeft. Volgens een woordvoerster van het beursfonds Acomo, waar hij commissaris is, wil Niessen geen commentaar geven op zijn verlies bij Ordina. “Daarover is al contact geweest. Hij heeft laten weten daar niets over te willen zeggen.”

ZIE OOK: Koers Ordina keldert na fraude

ZIE OOK: Column Albert Jellema: Ordina: balans na het bloedbad

ZIE OOK: Ordina erkent ongepast gedrag medewerkers

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`