Economie

Truc: ook volgend jaar huis kopen met belastingvrije schenking

10 oktober 2014 12:37 Aangepast: 06 september 2015 15:20
Beeld © ANP

De verruimde belastingvrije schenkingsregeling stopt eind dit jaar. Maar RTL Nieuws en Netwerk Notarissen ontdekten een maas in de wet waardoor de regeling ook in 2015 en 2016 nog gebruikt kan worden: koop een klushuis.

"Wie een huis wil kopen met 100.000 euro van zijn ouders of grootouders heeft nog maar een paar dagen de tijd", zegt personal finance verslaggever Elianne Kuepers. "Want dat huis moet voor het einde van het jaar op je naam staan, wat betekent dat de hele hypotheek dan geregeld moet zijn. Dat duurt gemiddeld tussen de twee en de drie maanden. In de praktijk betekent dat dat mensen die van de verruimde schenkingsregeling gebruik willen maken, nu al bijna te laat zijn."

Maas in de wet
Maar Netwerk Notarissen bekeek op verzoek van RTL Nieuws de kleine lettertjes van de regeling en ontdekte een maas in de wet. Wie een klushuis koopt - een huis waaraan je veel moet verbouwen - kan dat nog in 2015 en zelfs in 2016 doen en daarbij het geld uit de verruimde schenkingsregeling gebruiken.

ZIE OOK: Belastingvrij schenken voor huis niet verlengd

"De wet eist vreemd genoeg niet dat als je een schenking krijgt die je besteedt aan de verbouwing van een huis, je dat huis op het moment van de schenking bezit”, aldus Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. "Er staat alleen in de wet dat de verbouwing van een eigen woning voor 1 januari 2017 moet zijn afgerond. De ontvangers van deze schenking moeten dus in 2015 of 2016 op zoek naar een klushuis."

Twee jaar tijd
Dat betekent volgens Kuepers dat de schenking dus nog dit jaar moet plaatsvinden. Maar de ontvanger heeft nog twee jaar de tijd om een klushuis te kopen en de schenking te gebruiken om dat huis te verbouwen. Ook mensen die de schenking willen gebruiken om een bestaand huis te verbouwen, hebben daar nog twee jaar de tijd voor. 

Maar wie bij die verbouwing wil profiteren van het verlaagde btw-tarief, moet wel wat meer haast maken: die regeling geldt nog tot 1 juli 2015.

Staatssecretaris ziet het anders
Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën klopt dit echter niet. De woning waarbij de schenkingsvrijstelling wordt ontvangen, moet uiterlijk 31 december van dit jaar in bezit zijn. De schenking moet ook voor het eind van dit jaar gedaan zijn. De besteding van de schenking kan nog wel worden uitgespreid over 2015 en 2016 als de rekeningen van een renovatie of verbouwing er in die periode mee betaald worden.

Maar de notarissen houden voet bij stuk; volgens hen interpreteert staatssecretaris Wiebes de wet verkeerd en klopt zijn uitleg niet.

RTL Nieuws
`