Geld en Werk

Ondernemen naast een baan is populair: 'Alleen red je het niet'

16 januari 2017 09:52 Aangepast: 29 juli 2017 05:00
Buro Kordaat Vroomshoop Martina en Ron Ingenkamp van De Zeven Zaligheden Beeld © De Zeven Zaligheden

Het is het startpunt van steeds meer (succesvolle) ondernemers: je hebt een baan en klust daarnaast in de avonduren en weekenden aan je bedrijf. Maar hoe doe je dat op zo’n manier dat je niet horendol wordt van bellende klanten én je baas tevreden houdt?

Zijn thuisfront moppert wel eens: wij zijn er ook nog! Menno Weij is advocaat-partner bij Solv Advocaten en runt daarnaast twee bedrijven: VraagHugo en IncPlus. Hij is eigenlijk altijd tussen half 7 en half 7 weg, en klapt in de avonduren nog regelmatig zijn laptop open. "Gelukkig heb ik zakelijk de vrijheid, mijn vrouw runt alles thuis. Dat werkt voor ons."

Zes jaar geleden ging het kriebelen bij Weij: hij wilde meer doen voor de startups waar hij als advocaat voor werkt. "Ik leefde op als ik ze kon helpen met hun businesscase of aan contacten kon helpen." Met drie anderen startte hij IncPlus, een incubator die startups en scale-ups bijstaat met kennis en geld. Later kwam daar contractplatform VraagHugo bij, al is zit hij daarbij niet in het uitvoerende team.

Toename in parttime ondernemers

Weij is niet de enige die onderneemt naast zijn baan. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat parttime ondernemen en zzp'en populair is: afgelopen jaar nam het aantal parttime bedrijven toe met 4 procent, en het aantal parttime zzp'ers met 6 procent. Ruim 450.000 Nederlanders zijn nu naast hun bedrijf actief als zzp'er of ondernemer.

Ze blijken een hogere overlevingskans te hebben: parttime bedrijven hebben 10 procent meer kans om op lange termijn nog te bestaan, leidt KvK af uit de cijfers. 

Agendabeheer is belangrijk

Maar hoe regel je dat? Weij heeft een vaste IncPlus dag: op maandag heeft hij alle tijd voor zijn bedrijf. Weij zweert bij agendabeheer: vaste blokken plannen én ruimte open houden voor onverwachtse zaken. "In blokken denken geeft mij rust, dan kan ik bijvoorbeeld twee uur doorwerken aan iets. Daar moet je wel afspraken over maken: als het dringend is mag een klant me altijd bellen."

Voor Weij is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen qua uren. "Ik zeg tegen al mijn cliënten: na het spitsuur ben ik thuis met de kinderen, dat is quality time waarin de iPad en telefoon uit gaan. Daar staat dan wel tegenover dat ik met plezier een conference call doe om 7.00 ’s ochtends. Je red het niet in een dag van acht uur om een bedrijf én een baan te hebben."

Lukt niet alleen

Met zijn compagnons in de twee bedrijven heeft hij ook strakke afspraken gemaakt. "We hebben de taken goed verdeeld, en we overleggen regelmatig over wat er speelt. Alleen had ik het niet gekund."

Martina Ingenkamp is het daarmee eens: alleen een bedrijf runnen naast een baan is niet te doen. Ze startte drie jaar geleden met haar man Ron camping en kookstudio De Zeven Zaligheden. Ron zegde zijn baan op en ging volledig aan de slag voor het bedrijf; Martina hield haar fulltime baan als opleidingsadviseur. In het weekend helpt ze mee in het bedrijf. "Allebei stoppen met ons werk was geen optie. We geloven erin dat je alleen kunt ondernemen als je dat zonder zorgen kunt doen. Een vast maandelijks inkomen is dan een fijne aanvulling."

Baas moet meewerken

Ingenkamps werk is regelmatig, dat geeft haar de ruimte om ernaast te ondernemen. "Ik heb een werkgever die alleen maar mensen in dienst heeft die een bedrijfje hebben naast hun werk. Hij is zelf ook zo begonnen en vindt het leuk om daar nu anderen bij te helpen. Dat is fijn, want daardoor kan ik er openlijk over praten. Hij verwacht andersom wel flexibiliteit van mij; als er een belangrijke beurs is op een zaterdag, dan kan ik geen nee verkopen."

De camping/kookstudio is zes dagen per week open, Ingenkamp werkt dan ook 60 à 70 uur per week. Hoe hou je rust in zo’n druk schema? "Woensdag is onze rustdag. Dan zijn we heel strikt en zeggen we tegen alles nee. Dat betekent soms ook nee tegen een klant zeggen, omdat je het anders niet volhoudt."

Stress

Om de lol erin te houden als koppel, nemen ze op zondag altijd de tijd om rustig de week te bespreken met z’n tweeën. "Dan nemen we op ons gemakje de tijd met een kop koffie. Dat is heel belangrijk, want door vermoeidheid en tijdgebrek loop je het risico dat je elkaar niet goed meer begrijpt."

Stress heeft ze er soms ook wel van. "We zitten nog in de opbouwfase, dus dat is soms heel stressvol, bijvoorbeeld als er geen geld binnenkomt maar rekeningen wel moeten worden betaald. Je gaat soms over je grenzen heen, als je twee weken aan een stuk werkt. Daarvan herstellen valt niet mee. Als het zomerseizoen voorbij is, genieten we er altijd van dat we weer een kop koffie zittend kunnen drinken."

Investering voor later

De bedrijven van Weij maken al wel omzet, maar hij neemt er nog geen salaris uit, al is dat is voor de toekomst wel de bedoeling. "Ik leef van Solv, ik krijg geen salaris of management fee uit de bedrijven. Voor de lange termijn is het een investering, maar geld is niet mijn voornaamste drijfveer om dit te doen. Ik doe het vooral omdat ik wil vernieuwen en bedrijven wil helpen op een manier."

Ingenkamp werkt wel toe naar het opzeggen van haar baan. "Over twee jaar gaan we bepalen wat we doen. Tonen de boeken aan dat ik aanzienlijk minder kan gaan werken? Als we dat niet zien gebeuren, stoppen we met het bedrijf."

Langzaam groeien

Denk je na over het starten van een bedrijf naast je baan, hou er dan rekening mee dat het een tijd kan duren voordat het werkt, zegt Ingenkamp. "Je kunt beter langzaam groeien dan als een raket gaan en er dan aan onderdoor gaan. Je moet een buffer hebben in energie en heel goed voor ogen houden waarom je dit wilt doen."

Ze heeft nog een extra tip voor mensen die als koppel samen ondernemen: "Het werkt voor ons heel goed om ’s avonds samen de dag af te sluiten, hoe laat het ook is. Even het hoofd leegmaken en bespreken waarom we ook alweer doen wat we doen en wat er leuk aan is. Even genieten samen. Vanuit die basis gaan we slapen en de volgende dag weer door."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore