Geld en Werk

'Structureel overwerken leidt tot hartproblemen'

15 juli 2017 14:07 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Getty images

Nog even blijven om toch dat laatste werk afmaken, of een uurtje eerder beginnen om alvast wat te kunnen opzetten. We doen het allemaal wel eens. Maar structureel overwerken zou uiteindelijk kunnen leiden tot meer slechts dan goeds, stelt nieuw onderzoek.

Volgens het onderzoek, gepubliceerd in European Heart Journal​, hebben mensen die structureel overwerken -meer dan 55 uur per week- vaker last hartritmestoornissen dan mensen die 35 tot 40 uur per week werken.

Meer dan 55 uur werken: slecht voor de gezondheid

De onderzoekers volgden tien jaar lang meer dan 85.000 werkenden met verschillende aantallen werkuren. Geen van hen had voorafgaand aan het onderzoek last van hartritmestoornissen of andere hartproblemen.

Maar na tien jaar bleken 1061 van hen wel een stoornissen te hebben ontwikkeld. De onderzoekers zagen daarbij dat hoe langer de werkweek was, hoe vaker er hartritmestoornissen voorkwamen.

De mensen die meer dan 55 uur per week werkten, hadden 40 procent meer kans om hartritmestoornissen te ontwikkelen dan mensen die minder uur per week maakten, zelfs wanneer gecorrigeerd werd voor factoren als geslacht, gewicht en rook- en drinkgedrag.

Drukke mensen zijn niet productief

Het verzet tegen te veel werken neemt al langer toe. Ook uit eerder onderzoek bleek dat mensen die meer dan 40 uur per week werken, meer kans hebben op allerlei (ernstige) aandoeningen. Volgens de Nationale Universiteit van Australië ligt het omslagpunt zelfs al iets eerder, bij 39 uur per week. Mensen die meer uren werken hebben 'minder tijd om zich te focussen op hun mentale en fysieke gezondheid', schrijven de onderzoekers.

In Japan werken mensen zich letterlijk dood omdat de werkdruk er zo hoog is. Het fenomeen heeft daar zelfs een officiële naam: karoshi. 21 procent van de Japanners werkt meer dan 50 uur per week. De Japanse overheid heeft inmiddels allerlei plannen in werking gesteld om de werkdruk te verlagen.

Naast de serieuze lange termijneffecten die te veel werken kan hebben, is het maar de vraag of veel werken op de korte termijn wel iets oplevert. Hoe drukker mensen zijn, hoe minder productief ze blijken. En langer werken betekent lang niet altijd dat je meer gedaan krijgt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van