Geld en Werk

Huizenmarkt trekt bouwsector weer helemaal uit het slop

10 maart 2016 06:00 Aangepast: 01 augustus 2017 04:00
Beeld © Thinkstock

De Nederlandse aannemers kunnen eindelijk weer eens ademhalen. Na vele dieptrieste jaren, met honderden faillissementen, gaat het nu echt weer een stuk beter. Afgelopen jaar groeide de omzet van de bouwsector zelfs met 8,2 procent.

Volgens ABN Amro beleefde de bouw in 2015 zelfs een topjaar. De groei in de bouwsector komt voornamelijk door het herstel van de woningmarkt. Er worden weer veel meer nieuwbouwwoningen neergezet. De investeringen in woningen stegen met maar liefst 26,8 procent.

Verschillende branches profiteren van het herstel in de bouw en dan vooral van de aantrekkende woningbouw. Zo liet de renovatie van woningen in 2015 een grote sprong zien, waarmee de hout-en bouwmaterialenindustrie en groothandel hun voordeel doen. Ook de installateurs en de architecten blijven in 2016 en 2017 profiteren van het herstel in de woningbouw. ABN Amro benadrukt wel dat het herstel in de bouw te sterk leunt op de woningbouw en op termijn een breder draagvlak voor groei noodzakelijk is.

Beter een huizenbouwer, dan een kantoorbouwer
Ook dit jaar en 2017 wordt een goed jaar voor de bouw. Doordat we met z’n allen ook nu nog veel meer nieuwe huizen bouwen, trekt de bouwsector in 2016 met 4,5 procent aan. In 2017 verwacht ABN een totale groei van 3,5 procent.

Aannemers die alleen winkels en kantoren bouwen zitten nog wel in de hoek waar de klappen vallen. Door de hoge leegstand van winkels (9,2 procent) en kantoren (17 procent) is dit niet verrassend. ABN Amro verwacht dat de leegstand van winkels stijgt, nu veel winkelketens en warenhuizen uit het straatbeeld verdwijnen.

Ook de grond-, water- en wegenbouw heeft het moeilijk, met name door overheidsbezuinigingen. ABN Amro denkt dat de investeringen in de infrastructuur in 2017 weer stijgen, met ongeveer 1,2 procent per jaar. Dit komt vooral ten goede van de wegenaanleg, waar de investeringen tussen 2017 en 2020 met 56 procent stijgen. De investeringen in de spoorwegen dalen juist met 27 procent en ook in de vaarwegen wordt minder geïnvesteerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore