Geld en Werk

'Nog altijd 730.000 hypotheken onder water'

18 februari 2016 10:27 Aangepast: 01 augustus 2017 09:30

Het aantal huishoudens waarvan de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning is de afgelopen drie jaar met meer dan een derde gedaald. Toch staan nog steeds 730.000 huishoudens 'onder water', zegt Rabobank.

Begin 2013 hadden nog 1.150.000 huishoudens hiermee te maken. Dat aantal is gedaald doordat de huizenprijzen zijn gestegen, terwijl verder consumenten extra hebben afgelost. Afgelopen jaar daalde het spaargeld van particulieren bij Rabobank met 1 procent, mede als gevolg van extra aflossingen op hypotheken.

Het aantal huishoudens met een schuld groter dan de woningwaarde blijft nog relatief groot, vindt Rabobank. Ook in 2014 losten huizenbezitters bij Rabo nog extra af op hun hypotheek: 4 miljard euro.

'In 2020 250.000 tot 350.000 hypotheken onder water'
In sommige steden is de huizenmarkt oververhit, zoals met name in Amsterdam. Maar ook in andere steden in de randstad zijn de huizenprijzen al flink hersteld. Niet in het hele land draait de huizenmarkt zo goed. Zo gaat het in het noorden buiten de stad Groningen nog niet overal lekker.

De Nederlandsche Bank (DNB) zei in oktober in het overzicht financiële stabiliteit dat ook als de prijsstijging van huizen in hetzelfde tempo doorgaat, in 2020 nog altijd tussen de 250.000 en 350.000 huishoudens met hun hypotheek onder water zouden staan. Dat zou betekenen dat ruwweg de helft van de consumenten die op dit moment een hypotheeklening hebben die hoger is dan de waarde van hun huis, daar over vier jaar nog steeds mee zit.

Over twee jaar minder lenen
Tot 2018 wordt het bedrag dat huizenkopers kunnen lenen afgebouwd. Over drie jaar kun je niet meer dan de koopsom lenen en dus niet meer de aankoopkosten. DNB vindt dat dat bedrag verder omlaag moet. Het Financieel Stabiliteitscomité adviseert om het bedrag dat geleend kan worden te verlagen tot 90 procent van de koopsom. Kopers zullen dus 10  procent zelf moeten sparen, plus de aankoopkosten. Het IMF wil zelfs dat het leenbedrag sneller en meer wordt verlaagd.

De gedachte achter een lager bedrag dat kan worden geleend is dat (vooral jongere) huizenkopers minder snel met een restschuld te maken krijgen. Daarnaast zou het banken minder snel met slechte leningen opzadelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van