Geld en Werk

Huizenprijzen stegen 3 procent in 2015

21 januari 2016 11:33 Aangepast: 21 januari 2016 12:24
Beeld © RTL Z

Huizen in Zeeland zijn nog ongeveer net zo duur als op het dieptepunt van de markt in 2008. In Amsterdam ben je al 20 procent meer kwijt. Vorig jaar werden huizen in Nederland gemiddeld 2,8 procent duurder. In de randstad stegen de prijzen fors meer, terwijl in de rest van het land de prijzen veel minder omhoog gingen.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In vrijwel het gehele land staat de huizenmarkt er beter voor, maar de regionale verschillen zijn bijzonder groot. Zo draait vooral de huizenmarkt in Noord-Holland en de provincie Utrecht goed, met als uitschieters Amsterdam en de gemeente Utrecht.

In Amsterdam waren huizenkopers gemiddeld 10,9 procent duurder uit en in Utrecht 7,1 procent. Ook in Rotterdam en Den Haag stegen de huizenprijzen 5 procent of meer. Maar in acht provincies bleef de prijsstijging onder de 3 procent. In Zeeland stegen woningprijzen maar nauwelijks. Goed voor potentiële kopers, maar minder voor Zeeuwen die juist willen verkopen.

Randstad vs. de rest 
In Nederland als geheel stijgen de huizenprijzen al sinds maart 2014. Huizen zijn nu ongeveer net zo duur als in februari 2004. Sinds het dieptepunt van de markt zijn huizen gemiddeld zo'n 6 procent meer waard geworden. In Noord-Holland is dat ongeveer het dubbele, met Amsterdam als uitschieter met een plus van  20 procent.

In Utrecht stegen de prijzen met 13 procent en in Den Haag met bijna 10 procent. Maar in Zeeland zijn huizenprijzen nog bijna niet gestegen.

Prijzen in Friesland nog 20 procent onder top 2008
In Amsterdam liggen prijzen dan ook weer rond de top van 2008, terwijl in Nederland als geheel huizen nog circa 16 procent goedkoper zijn ten opzichte van de top. In Friesland, Gelderland en Noord-Brabant zijn huizen nog een vijfde goedkoper dan in 2008.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van