Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

DNB-topman Klaas Knot: aftrek hypotheekrente versneld afbouwen

09 september 2016 10:00 Aangepast: 30 juli 2017 11:00

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank heeft voor het nieuwe kabinet een wensenlijstje in zijn hoofd. Knot pleit op RTL Z voor meer hervormingen op de woningmarkt, de arbeidsmarkt en van het pensioenstelsel.

De woningmarkt structureel aanpakken. En wel door de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen. Het is één van de punten op het wensenlijstje van Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Knot komt met zijn lijstje nadat Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, gisteren de Europese landen weer eens opriep om meer te doen aan hervormingen. Want ondanks dat we het in Nederland relatief goed doen, heeft Klaas Knot van De Nederlandsche Bank drie urgente aanbevelingen voor ons land.

Knot: "De hervormingen zijn nooit genoeg, ik heb altijd een wenslijst over voor de Nederlandse economie. Ik denk bijvoorbeeld dat de hervormingen op de woningmarkt niet af zijn, dat het pensioenstelsel achterstallig onderhoud kent en dat hetzelfde geldt voor het belastingstelsel. Het nieuwe kabinet moet komen met geloofwaardige plannen op al deze drie terreinen."

Aanpak huizenmarkt

Voor de woningmarkt is nú een ideaal moment om de afbouw van de hypotheekrenteaftrek een tikkeltje te versnellen, aldus Knot. Het belastingtarief waartegen hypotheekrente nu kan worden afgetrokken daalt met een half procentpunt per jaar. Knot pleit voor een daling met 1 procentpunt per jaar. Uiteindelijk kan de rente dan nog tegen maximaal 38 procent worden afgetrokken.

De hypotheekschulden in Nederland zijn hoog en groeien momenteel alweer. Ze vormen een belangrijke oorzaak voor de beweeglijkheid van de Nederlandse economie, aldus de president van DNB. "De hoge hypotheekschuld is een extra bron voor de beweeglijkheid van de Nederlandse economie, met hoge toppen en diepe dalen. Daar zullen we wat aan moeten doen door een woningmarkt te krijgen die minder op schuld is gebaseerd." 

Het maximaal te lenen bedrag dat mensen mogen lenen moet in 2028 terug zijn gebracht naar maximaal 90 procent van de waarde van de woning. Er moeten dan wel meer huurhuizen beschikbaar komen voor het middensegment, met huren tussen de 600 en 900 euro. Ook moeten we ervoor zorgen dat de koopkracht van jongeren stijgt. Knot denkt dan bijvoorbeeld aan minder hoge pensioenpremies voor jongeren.

Arbeidsmarkt

Knot wil verder graag dat de belastingdruk op werk flink wordt verlaagd. In ruil daarvoor zou de consumptie hoger belast kunnen worden door een hogere BTW. "De lastendruk op arbeid is in Nederland relatief hoog en het is beter om een belastingstelsel in te richten waar je belastingdruk wat meer op goederen legt - bijvoorbeeld via de BTW - en dat je ook zorgt dat de verschillende vormen van vermogen, onder meer de eigen woning, wat gelijker worden belast." 

"Dat zijn hele concrete punten waar het belastingstelsel meer zou kunnen bijdragen aan de efficiëntie van onze economie en dus veel meer groei zou kunnen genereren."

Pensioenen

Ons pensioenstelsel is op dit moment 'duidelijk over z’n levensduur heen', aldus Knot. "Het stelsel staat structureel onder druk, omdat het niet aansluit bij de huidige arbeidsmarkt, en er zijn op dit moment tekorten. We moeten toe naar een nieuw stelsel met minder impliciete transfers die onzichtbaar zijn, en een stelsel waarin mensen iets meer zicht hebben op welk deel van de pensioenbesparingen nu eigenlijk van hen zelf zijn."

Knots pleidooi draait om een stelsel met meer individuele pensioenrekeningen. "Daarin worden een aantal risico's nog steeds collectief gelopen, zoals beleggingsrisico's, inflatierisico's en het langlevenrisico. Maar dan met meer maatwerk met een andere aanpak voor jongeren en ouderen."

'We kunnen niet wachten'

Knot vindt dat we nu knopen moeten doorhakken en dan een nieuw stelsel heel geleidelijk moeten invoeren. Hij trekt voor de invoering ervan zelfs een periode van twintig jaar uit. "In een ideale wereld hadden we deze ingrepen al tien jaar geleden gedaan en dat is één van de oorzaken dat we nu in de problemen zitten. We kunnen nu niet meer wachten, we hebben geen andere keus."

Het komt niet meer automatisch goed met de pensioenen, denkt Knot: "Ik hoor al sinds eind jaren '90 het verhaal dat de rente alleen maar omhoog kan, en sinds eind jaren '90 is de rente alleen maar omlaag gegaan. Verhalen dat het wel automatisch goed zal komen heb ik iets te lang gehoord om daar nog geloof aan te hechten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore