Geld en Werk

Zzp'ers zijn positief over hun financiën, maar verzekeren zich niet

11 juli 2017 02:00 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Getty Images

Zelfstandigen zijn positiever over hun financiën dan twee jaar geleden. Bijna de helft van de zzp'ers noemt hun financiële situatie goed tot zeer goed, tegenover 43 procent in 2015. Ook zijn ze vaker tevreden over hun inkomen en maken ze zich minder zorgen over het binnenhalen van nieuwe opdrachten.

Dat blijkt uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2017 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksbureau TNO, waaraan meer dan zesduizend zelfstandig ondernemers deelnamen. Het aantal zzp'ers dat hun financiële toestand matig tot slecht beoordeelt, daalde juist van 27 naar 24 procent.

De boom in de bouw gaat ook niet voorbij aan de zelfstandige bouwvakkers, timmermannen en stukadoors. Terwijl steeds meer bouwbedrijven mensen in vaste dienst nemen, profiteren ook zij van de stijgende vraag. Van alle zelfstandigen zijn zzp'ers in de bouw het positiefst over hun inkomen en hun toekomstige werkzekerheid.

Pensioen nog ver weg

Ondanks de positieve cijfers over hun financiële situatie, hebben maar drie op de vier ondervraagden voorzieningen getroffen voor hun pensioen. Van de vrouwen heeft zelfs één op de drie niets geregeld. De meest genoemde reden is dat ze dit niet kunnen betalen. Ook zeggen veel zzp'ers aan daar nog niet aan toe zijn gekomen en dat hun pensioen nog ver weg is.

Wel neemt het aantal zzp'ers dat geen pensioen heeft opgebouwd af naarmate de leeftijd stijgt. Maar toch heeft nog altijd twintig procent van de 55-plussers niets opgebouwd. Degenen die dat wel doen, doen dat voornamelijk door te sparen en te beleggen (37 procent) en door te investeren in de eigen woning (33 procent). Ruim een kwart is aangesloten bij een pensioenfonds.

Hoge premies

Van alle zzp'ers hebben slechts één op de vijf een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). De hoofdoorzaak is de hoge premie, zegt ruim zeventig procent van de ondervraagden. Een kwart van de ondervraagden antwoordt het financiële risico zelf te kunnen dragen. Eén op de zeven zelfstandigen heeft helemaal geen vertrouwen in verzekeraars.

Vakbond FNV noemt het 'zorgwekkend' dat steeds meer zelfstandigen geen aov hebben. "De race naar beneden heeft ook onder zelfstandigen hard toegeslagen", zegt vicevoorzitter Mariëtte Patijn. "Zij hebben de laatste jaren flink moeten inleveren en dat is nog lang niet hersteld." De vakbond pleit dan ook voor hogere lonen en betaalbare verzekeringen.

Thumbnail

De kosten van aov's lopen ver uiteen. Zzp'ers die veel handenarbeid verrichten, betalen twee tot drie keer zoveel als mensen met een kantoorbaan. RTL Z vergeleek de maandpremie voor een timmerman met die voor een administratief medewerker. Beeld: RTL Z Graphics.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van