Pensioenfondsen in grote problemen

Waarom worden pensioenen niet verhoogd?

16 oktober 2014 11:32 Aangepast: 06 september 2015 15:21

De tijden dat onze pensioenen omhoog gingen, liggen alweer een tijdje achter ons. Redacteur Sjoerd den Daas legt uit hoe het zit.

1. Staan de fondsen er zo beroerd voor?
Ze hebben nog een aardige boterham verdiend op de beurs in het afgelopen kwartaal. Zorg en Welzijn, bijvoorbeeld, behaalde een rendement van bijna 3 procent. Daardoor hebben ze meer geld in kas dan ooit. Maar de lage rente gooit roet in het eten, daar valt bijna niet tegenop te beleggen.

ZIE OOK: Groen licht voor strengere pensioenregels

2. Wat betekent dat voor de dekkingsgraden?
Dat een aantal grote fondsen weer door het ijs zakt. Fondsen moeten een dekkingsgraad van zo'n 125 halen om volledig te kunnen indexeren. Per 30 september staan de grote pensioenfondsen er echter minder goed voor: ABP, PME en PMT zitten onder de 105. Zorg en Welzijn zit daar precies op. Van de grote fondsen houdt alleen het pensioenfonds voor de Bouw het hoofd boven water, met een dekkingsgraad van 114. Het moge duidelijk zijn, dat die dalende rente er echt hard in hakt.

3. Sinds 30 september gingen de beurzen echter omlaag en de rente ook. Dat lijkt geen goed nieuws voor de pensioenfondsen?
Daardoor zijn deze dekkingsgraden eigenlijk nog iets te rooskleurig. De dalende rente werd voor een deel nog gecompenseerd door stijgende koersen. Die twee variabelen zijn nu allebei negatief. Daar waar ze meer in kas moeten houden, wordt dus eigenlijk minder verdiend. Vanwege nieuwe pensioenregels betekent dat overigens niet automatisch dat er gekort moet gaan worden. Volgend jaar is een overgangsjaar, zo is afgesproken. Maar dat bekent ook dat het langere tijd beter moet gaan, voordat er weer (deels) geïndexeerd mag worden.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore