Economie

Tanken steeds goedkoper! Hoe kan dat?

20 oktober 2014 12:50 Aangepast: 06 september 2015 15:22

Goed nieuws voor de consument, want de benzineprijs daalt. De afgelopen twee weken is benzine 6,4 cent per liter goedkoper geworden. Vier vragen over hoe dat kan.

ZIE OOK: Hier tank je het goedkoopst bij jou in de buurt 

1. Hoe komt het dat we aan de pomp minder betalen?
Dat we nu goedkoper kunnen tanken, komt door de dalende olieprijs. Die gaat al sinds juni hard omlaag. Toen kostte een vat ruwe olie nog 115 dollar. Vorige week was de prijs van een vat ruwe olie alweer op de laagste stand in jaren.

Dat komt omdat het aanbod van ruwe olie hoog is. Bovendien is er door de beperkte economische groei minder vraag naar olie. Gevolg: lagere prijzen en dat is nu dus ook te merken aan de pomp.

2. Is dat opmerkelijk?
Ja, want meestal gebeurt er bij onrust in de wereld juist het tegenovergestelde. Door spanningen in Noord-Irak en een handelsoorlog tussen Rusland en het Westen gaat de prijs van olie meestal  juist door het dak.

Maar dat gebeurt nu niet. Rusland schroefde de productie van olie niet terug en ook terreurorganisatie IS heeft belangrijke olievelden nog niet in handen gekregen. De onrust valt – wat olie betreft – dus mee.

3. Toch keldert de olieprijs veel harder dan de prijs van benzine. Waarom gaat het met die benzineprijzen niet nét zo hard?
Een van de redenen is de ongunstige wisselkoers. Ruwe olie wordt betaald in dollars, terwijl consumenten aan de pomp betalen in euro’s. De waarde van de euro ten opzichte van de dollar is fors gedaald. Daardoor is olie in Europa minder goedkoop geworden dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. En dan gaat die benzineprijs ook niet zo hard omlaag.

4. Is dat het enige?
Nee, er is meer. In Nederland heffen we ook belasting en accijns op autobrandstof. Ongeveer tweederde van de prijs van benzine en diesel bestaat uit deze belastingen en ook daardoor kan de benzineprijs nooit zo hard omlaag als de olieprijs.

5. Hoe zit het met de benzineprijzen langs de snelweg?
Die dalen ook, maar misschien nog wel iets meer dan in de rest van het land. Veel bedrijven verbieden hun personeel nog langer bij dure tankstations langs de snelweg te tanken, waardoor die pomphouders zich genoodzaakt zien de prijs omlaag te gooien.

6. De benzineprijzen verschillen dus ook nog per pompstation. Waar kan ik bij mij in de buurt het goedkoopst tanken?
Vul hier de cijfers van de postcode in waar je wil tanken.

RTL Z
`