Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Banken gaan boeterente opnieuw berekenen

Beeld © ANP

Alle banken en verzekeraars gaan opnieuw de boeterente berekenen die huizenbezitters hebben betaald toen zij hun hypotheek oversloten. Wie dat in de afgelopen acht maanden heeft gedaan, kan mogelijk duizenden euro's terugkrijgen.

Omdat er mogelijk te veel geld is gerekend voor het oversluiten van een hypotheek gaan alle hypotheekverstrekkers de aflossings- en afkoopkosten vanaf 14 juli 2016 opnieuw uitrekenen. 

Wie een hypotheek eerder aflost, moet aan de hypotheekverstrekker een boeterente betalen voor rente-inkomsten die de geldlener misloopt. Sinds vorig jaar mogen hypotheekverstrekkers niet méér geld vragen dan het financieel nadeel dat ze lijden als een hypotheek wordt overgesloten. 

Maar dat gaat lang niet altijd goed. Vandaag blijkt uit een onderzoek van de AFM dat hypotheekverstrekkers vaak in hun eigen voordeel rekenen in plaats van in het voordeel van de klant. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met of een deel van de hypotheek inmiddels is afgelost. Ook het boetevrije deel wordt weleens vergeten en er wordt gerekend met rekenrentes die ongunstig zijn voor de consument. 

Tientjes tot soms duizend euro compensatie

In de nieuwe richtlijnen van de AFM staat hoe banken die nieuwe regels moeten toepassen. Maar die blijken door de banken anders te worden geïnterpreteerd dan de AFM ze heeft bedoeld. 

ING schrijft in een verklaring: "De AFM kiest in haar leidraad op enkele punten voor een andere interpretatie. Waar dit het geval is, zal ING haar berekeningswijze aanpassen."

Dit geldt ook voor de afkoopkosten die ING in rekening brengt voor het tussentijds aanpassen van de rente tijdens een lopende rentevaste periode.

ING, dat zo'n 8 procent van de hypotheekmarkt in handen heeft, zegt niet om hoeveel klanten het precies gaat. "De compensatie varieert van enkele tientjes tot soms duizend euro", zegt ING-persvoorlichter Liselore Stuut. "De compensatie bedraagt in totaal enkele miljoenen euro's."

ING-klanten ontvangen nog deze week een brief met meer informatie. Daarnaast kunnen ze via een tool zelf kijken of ze in aanmerking komen voor een herberekening. 

5 miljoen euro

Volgens ABN Amro hebben sinds 14 juli 2016 15.000 klanten een boeterente betaald. Persvoorlichter Jarco de Swart zegt dat een deel compensatie krijgt. "Het gaat om een totaalbedrag van 5 miljoen euro. Al onze klanten krijgen vanzelf bericht. Dit jaar nog."

De duizenden herberekeningen zorgen niet voor vertragingen bij nieuwe hypotheekaanvragen. Op de site van ABN Amro staat hoe de herberekening gaat

Ook de Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, schat dat zij 5 miljoen euro compensatie moeten uitkeren. "Het gaat om zo'n 10.000 klanten die tussen een tientje en hogere bedragen terugkrijgen. Het gemiddelde bedrag is 200 euro. We streven ernaar dat dit bedrag voor de zomervakantie op hun rekening staat", zegt persvoorlichter Nanne van Nunen van de Rabobank.  

Aegon geen compensatie

Aegon-woordvoerder Alexander Kuiper zegt: "Wij hoeven geen herberekeningen te maken. Dit is niet voor ons van toepassing. We geven klanten altijd een duidelijke toelichting hoe wij de boeterente berekenen. En mensen betalen bij ons het verschil tussen de ene en de andere rente, zonder toeslagen."

Delta Lloyd wil uit concurrentieoverwegingen geen aantallen en bedragen noemen. Mensen krijgen binnenkort een brief. Op hun site meer informatie over de herberekening

Automatisch bericht

De Volksbank ​(met de hypotheekmerken SNS, BLG Wonen en Regiobank) gaat 2500 boeterentes narekenen. "Deze klanten hebben gemiddeld zo'n 2900 euro boeterente betaald. Zij krijgen mogelijk 5 tot 10 procent van dit bedrag gecompenseerd. Het gemiddelde bedrag ligt tussen 150 en 300 euro. Klanten krijgen binnenkort een brief en een herberekening", zegt Jascha Hagendoorn van de Volksbank.  

 De andere banken hebben tot nu toe nog niet gereageerd.