Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Het roer om: van salesconsultant tot fietsenmaker

Foto: Nico Teerhuis Beeld © Foto's van Nico Teerhuis

Als kind sleutelde hij al aan fietsen. Toch duurde het nog veertig jaar voor Nico Teerhuis (53) de sprong ook echt durfde te wagen: een eigen fietsenzaak. "De ervaring uit het bedrijfsleven kan ik nu goed gebruiken."

In zijn achterhoofd sluimerde het idee altijd al: wat zou het mooi zijn om een eigen fietsenwinkel te hebben. Als jongetje van twaalf begon Teerhuis met het knutselen aan zijn eigen fietsen, thuis in de garage. Kettingkast smeren, piepende remmen aanpakken. "Ik wist dat ik een fiets beter in elkaar kon zetten dan hij was. Het repareren van fietsen gaf me een goed gevoel."

Voor onderdelen meldde hij zich regelmatig bij de plaatselijke fietsenmaker. "Die zei: als je zo handig bent, waarom kom je me dan niet helpen op zaterdag?" In de weekenden en tijdens vakanties hielp hij in de zaak. "Vrienden werkten als bijbaantje bij Albert Heijn, ik stond in de fietsenwinkel. Nu heb ik eindelijk zelf een zaak."

Thumbnail

Het juiste moment

Niet dat Teerhuis het als salesconsultant niet naar zijn zin had. Twintig jaar werkte hij met veel plezier in de softwarebranche. Hij gaf advies aan bedrijven over hoe ze hun documenten het beste konden digitaliseren. "Het leukste vond ik om erachter te komen wat er speelt bij een bedrijf en daar een oplossing voor te vinden. Daar was ik eigenlijk nog lang niet klaar mee. Maar ik realiseerde me ook dat dit het juiste moment was om voor mezelf te beginnen."

Op dat moment gingen zijn kinderen naar de middelbare school en draaide het bedrijf van zijn vrouw goed. De financiële middelen om een eigen winkel te beginnen had Teerhuis ook bij elkaar, en hij had zich al 1,5 jaar in de branche verdiept met een technische opleiding aan de Tweewieler Academy. Plots kwam er een winkel vrij middenin een grote woonwijk in Amstelveen, veruit de beste locatie. "Ik dacht: nu moet het gebeuren."

Nog even wennen

Inmiddels is Nicooz Tweewielers vijf maanden open. In de eerste week kwamen mensen langs met bloemen, gebak of biertjes. 

Thumbnail

Alle zakelijke doelen en financiële verwachtingen zijn tot nu toe gehaald. Maar soms is het nog wel even wennen. De eerste klant die binnenkwam had op internet een stang voor aan de fiets gekocht waar haar hond aan kon lopen. Of Teerhuis die kon bevestigen. "Ik zei: dat doe ik wel even in vijf minuten. Uiteindelijk was ik ruim een half uur bezig. Nu kan ik beter inschatten hoeveel tijd dingen kosten."

Bovendien krijgt hij hulp van een collega, een ervaren fietstechnicus. "Op hem kan ik leunen als ik iets even niet zeker weet. En het is prettig om te kunnen overleggen."

Bedrijfsleven blijft lonken

Teerhuis denkt groot. Als zijn winkel langere tijd draait en er nog een collega bijkomt, hoopt hij zichzelf iets meer vrij te kunnen maken. En dan lonkt het toch weer om iets te doen in het bedrijfsleven. "Ik wil bedrijven uitleggen waarom het goed is dat hun werknemers kunnen beschikken over een fiets. Maar de fietsenwinkel blijft de basis."

Ook in zijn privéleven heeft de fiets een hoofdrol. "Als ik mijn schuur opendoe, staan er zes fietsen: een voor op vakantie, een om mee te crossen, een racefiets, een hippe fiets en ga zo maar door. Een elektrische fiets volgt volgend jaar. Maar sleutelen in mijn eigen garage dat doe ik niet meer. Daarvoor heb ik nu een werkplaats."