Economie

Waarom Brussel niet blij is met de Italiaanse begroting

22 oktober 2014 15:40 Aangepast: 06 september 2015 15:23

Ook Italië wordt door Brussel op het matje geroepen omdat de begroting niet in orde is. Wat is er mis? Drie vragen aan correspondent Pauline Valkenet in Rome.

Waarom wordt Italië op het matje geroepen?
“Niet omdat het begrotingstekort niet op orde is.  Dat is nog altijd keurig onder de 3 procent. Dus ik denk niet dat dat het probleem is. Misschien ik denk dat Italië bestraft wordt omdat de staatsschuld blijft oplopen. Die is nu 130 procent van het bruto binnenlands product. Dat is heel veel. Alleen Griekenland doet het nog slechter.”

ZIE OOK: 'Elf banken zakken voor examen ECB'

Heeft Renzi een plan om die staatsschuld naar beneden te krijgen?
“Dat is niet zijn eerste prioriteit. Renzi is bezig met een grootst plan om Italië te moderniseren en beter bestuurbaar te maken. Op allerlei gebieden. Hij is bezig met hervorming van de arbeidsmarkt, met een nieuwe kieswet, met een nieuw belastingsysteem. Dat alles doet hij tegelijkertijd. En dat kost tijd. Maar zijn idee is dat als Italië beter geregeld is en de dingen beter functioneren, het land vanzelf weer economisch gaat groeien. Want dat is het grootste probleem van Italië. Het zit al jaren in een recessie. Het groeit nauwelijks. Renzi wil er alles aan doen om de economie te laten groeien. En als daardoor de staatsschuld even oploopt, dan moet het niet zo’n probleem zijn.”

Daar denkt de ECB anders over. Waarom maakt Renzi niet meer vaart?
“Hij kan niet alles alleen doen. Er is veel weerstand, ook binnen zijn eigen partij tegen een aantal hervormingen. De dingen gaan niet zo snel in Italië. En de effecten van zijn hervormingen zijn nog lang niet zichtbaar. Ondertussen stijgt de staatsschuld en is de werkloosheid nog altijd meer dan 12 procent. Dat is een groot probleem hier. Maar Renzi hamert op geduld. En dan komt alles goed.”

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`