Geld en Werk

'Handelsbeleid Trump kan Heineken hard raken'

15 februari 2017 15:34 Aangepast: 28 juli 2017 21:30
E-40 tijdens een optreden op Heineken House at Outside Lands in het Golden Gate Park in San Francisco. Beeld © FilmMagic

Ons land wordt hard geraakt als de Amerikaanse president Donald Trump besluit om importheffingen in te stellen op buitenlandse producten, blijkt uit een analyse van het Economisch bureau van ING. Vooral bij Heineken zou die klap hard aankomen.

Wanneer Trump een standaardheffing van 10 procent instelt dan kost dat de Nederlandse exportsector ruim 3,5 miljard euro. De Verenigde Staten zijn na Duitsland het belangrijkste afzetgebied voor Nederland.

Minder vraag door hogere kosten

"Om een bedrijf te noemen dat daar last van zou hebben: dat is Heineken", zegt Raoul Leering, hoofd internationaal handelsonderzoek bij ING tegen RTL Z.

"Heineken exporteert heel veel bier vanuit Nederland naar de VS. Dat willen ze ook blijven doen omdat hun premiumbier daar als importbier bekend staat en dus een streepje voor heeft bij de consument."

Komt die importheffing er, dan zal een flesje Heineken in de VS toch een stuk duurder worden. Dat gaat dan ten koste van de vraag, aldus Leering.  

Liever kijken dan lezen? Tekst loopt door onder de video. 

Heineken heeft Trump-scenario's

Heineken-ceo Jean-François van Boxmeer maakt zich nog niet zo'n zorgen. "Het is een hoop speculatie maar nog geen wetgeving. En het is heel afhankelijk van hoe hoog die tarieven zouden kunnen zijn", zegt hij tegen RTL Z.

Maar inderdaad, komt die heffing er, dan heeft dat een effect op de prijs die wordt doorgerekend aan de consument, zegt hij.

Heineken heeft wel een aantal scenario's klaarliggen. "Maar daar blijft het bij. Dan moet je afwachten welk scenario het wordt. Het wordt nul, of vijf of tien. Daar ga je natuurlijk op rekenen wat ongeveer de impact is", aldus Van Boxmeer.

VS bijna alleen maar import 

Volgens hem is het een beetje te vergelijken met accijnsverhogingen. Als je die doorrekent aan de consument dan heeft het ook effect op de vraag. Dat maakt Heineken met grote regelmaat mee.

Amerika is een speciaal geval voor Heineken. Dat komt omdat het alleen lokaal brouwt in Californië via ambachtelijke brouwer Lagunitas, waarin het in 2015 een voor sommigen omstreden belang nam. Verder komt al het bier voor de VS uit Mexico of uit Nederland. Maar samen is dat nog niet eens tien procent van de totale omzet van Heineken.

In andere delen van de wereld is dat anders omdat daar vaak lokaal wordt gebrouwen. "Maar Amerika zou wat lastiger kunnen zijn", geeft Van Boxmeer toe.

Productie verhuist niet naar de VS

Toch zou een importheffing van tien procent geen reden zijn om ook op grote schaal in de VS te gaan brouwen. "Wij hebben natuurlijk hier in Nederland enorme brouwerijen en een hogere efficiency omdat we alles vervoeren door de haven van Rotterdam. We hebben gunstige transporttarieven", zegt de ceo, die toevoegt dat voordat produceren in de VS aantrekkelijk wordt, er wel een hele hoop moet gebeuren.

De Amerikaanse consument is gehecht aan 'Made in Holland'. "Zelfs al zou het brouwen in Amerika geaccepteerd worden, dan blijft het nog heel oneconomisch om zo'n enorme productie te verkassen van Nederland naar de VS. Dat zou geen goed besluit zijn", aldus Van Boxmeer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore