Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Vrouwen hebben meer last van werkstress dan mannen'

Beeld © ANP

Werkgerelateerde stress, angsten en depressie komen beduidend vaker voor bij vrouwen, zegt een Engelse psychiater. Vooral in de leeftijd tussen 35 en 44 ervaren vrouwen veel stress.

Volgens cijfers van het Engelse statistiekbureau hebben vrouwen tussen de 25 en 54 jaar oud meer last van stress dan hun mannelijke collega's. De piek zit in de leeftijdscategorie 35-44, als veel vrouwen worstelen met het zorgen voor hun kinderen en hun bejaarde ouders. Dat gaat volgens Judith Mohring, psychiater in een Londense kliniek, vooral om werkgerelateerde stress, angsten en depressie, want daar hebben vrouwen duidelijk meer last van dan mannen. 

Vrouwen worden op het werk ook nog eens geconfronteerd met extra druk omdat ze moeten bewijzen dat ze net zo goed zijn als mannen, minder vaak promotie krijgen en soms ongelijk betaald worden, zegt Mohring die volgens de Britse krant The Guardian veel vrouwelijke professionals onder behandeling heeft.

'Geef vrouwen meer zekerheid'

De psychiater pleit ervoor dat bedrijven vrouwen meer carrière zekerheid bieden en de mogelijkheid tot flexibeler werken. Want zelfs bij vrouwelijke managers gaat het nog vaak mis, onder meer omdat ze gestrest raken van de gedachte dat hun families afhankelijk zijn van hun inkomen, aldus Mohring. 

Ook in Nederland ervaren vrouwen meer stress door hun werk dan mannen, blijkt uit een recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. De reden: de vrije tijd van vrouwen is meer versnipperd en ze hebben dan vaak ook nog eens de kinderen bij zich. Daardoor komen ze niet tot rust of zoals een vrouw het tegen de onderzoekers verwoordt: "Zolang de kinderen nog niet in bed liggen, ben ik 'in functie'."

Vaker ziek dan mannen

Uit een onderzoek van verzuimbureau Acture blijkt ook dat vrouwen vaker ziek zijn dan mannen. Dat komt onder meer omdat vrouwen vaker last hebben van psychische klachten, waardoor ze langer afwezig zijn.