Geld en Werk

Brandweerofficieren leren mediteren om stress beter aan te kunnen

20 maart 2017 19:40 Aangepast: 20 maart 2017 19:40
Beeld © ANP

Hoge tijdsdruk, grote verantwoordelijkheden, chaos en onduidelijke informatie: een brandweercommandant weet als geen ander wat het is om stress te hebben. Om hen beter op zulke situaties voor te bereiden, experimenteert de Brandweeracademie met meditatie en mindfulness.

Afgelopen tijd deden brandweerofficieren van de korpsen Kennemerland en Amsterdam-Amstelland een proef waarin ze ademhalingsoefeningen leerden en toepasten. Dat bleek succesvol: ze waren enthousiast.

De Brandweeracademie gaat die proef verder uitbreiden en bekijken of en hoe ze mindfulness leidinggevenden onder enorm hoge tijdsdruk helpt om betere beslissingen te nemen.

Mocht je bang zijn dat de brandweercommandant eerst even lekker 10 minuten zen voor je brandende huis gaat zitten: geen zorgen. "Het gaat erom dat ze even een paar seconden afstand kunnen nemen van de situatie om deze beter te kunnen inschatten", verklaart lector Brandweerkunde Ricardo Weewer.

Stressbestendigheid tijdens uitrukken verhogen

"Twee jaar geleden deden we groot onderzoek naar de commandovoering. Toen bleek dat de menskant heel belangrijk is", vertelt Weewer. Dat is nieuw, want normaal gesproken focust de brandweer vooral op technische kennis en de verbetering van de uitvoering tijdens een uitruk om incidenten snel op te lossen.

Door personeel beter om te leren gaan met tijdsdruk, hoopt Weewer dat officieren beter afstand kunnen nemen van de stress en helderder na kunnen denken. Hoewel brandweerpersoneel geselecteerd wordt op stressbestendigheid, spelen ook bij hen neurologische processen een rol. "Je kunt maar een bepaalde hoeveelheid prikkels aan", vertelt hij.

'Wauw, het helpt een beetje'

Weewer kwam op het idee om te experimenteren met mindfullnessoefeningen door de Navy Seals, zij doen doen ook meditatieoefeningen. Uit het eerste experiment blijkt dat officieren er zeer welwillend tegenover staan. "We kijken naar een andere kant van het brandweerwerk: hoe je als mens onder die omstandigheden overeind blijft. Het bleek dat ze het heel interessant en leuk vonden."

Inmiddels krijgt brandweerpersoneel in sommige opleidingen ademhalingsoefeningen. "Iedereen zegt: 'wauw, het helpt een beetje'", vertelt hij.

Ondertussen staat Weewer wel voor een nieuwe uitdaging: de opleiding van de Navy Seals duurt weken en zo veel tijd heeft de brandweer niet. "We zoeken nu naar een praktische training die officieren in de praktijk echt kan helpen om stressomstandigheden het hoofd te bieden."

Thumbnail

(Beeld: ANP)

'We proberen het eerst uit'

Of brandweerofficieren over een paar jaar daadwerkelijk elke dag even rustig ademhalingsoefeningen gaan doen, weet Weewer nog niet.

"We proberen het uit. Als alle brandweerofficieren na een training zeggen: 'Bij een incident denken we er niet aan', dan heeft het geen zin. Tot nu toe blijkt het echter wel te werken", zegt hij.

Extra paar ogen

Het is overigens niet het enige waar Weewer zich met zijn onderzoek op richt. "We experimenteren ook met een zogenaamde 'vergevingsgezinde infrastructuur'. Daarbij kijkt één van de brandweermannen mee met de officier om te zien of die niets over het hoofd ziet."

Dat extra paar ogen heeft nog een functie: officieren hebben, net zoals zoveel mensen, ook nog weleens last van een tunnelvisie, waarbij er een plan wordt getrokken en het lastig is om daar nog van af te wijken. "Zo'n extra meekijker zou daarbij kunnen helpen door af en toe te vragen of het beeld nog klopt of dat de strategie aangepast moet worden."

Daarnaast onderzoekt hij ook of een simpele kookwekker officieren onder hoge tijdsdruk een steuntje in de rug kan bieden. "Soms denk je dat je ergens pas 10 minuten ter plaatse bent, maar sta je er al een half uur", verklaart hij. In dat tijdsbestek kan de situatie inmiddels flink veranderd zijn. "Je zou elke tien minuten een belletje kunnen laten afgaan, zodat ze dat kunnen bekijken", legt hij uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore