Geld en Werk

Schoenmaker Clarks past collectie aan na beschuldigingen 'seksisme'

14 augustus 2017 10:11 Aangepast: 13 november 2017 08:49
De 'back to school'-campagne van Clarks. Beeld © Clarks

Een meisjesschoen 'Dolly Babe' noemen en een jongensschoen 'Leader', dat kan niet meer anno 2017. Na een storm van kritiek, onder andere van de Schotse premier Sturgeon, heeft schoenenbedrijf Clarks daarom twee schoenmodellen van de markt gehaald.

Niet alleen de naam leidde tot kritiek dit weekeinde, maar ook de kenmerken. Zo is de meisjesschoen uit de Britse 'Back to school'-collectie van binnen roze met zwarte hartjes. De jongensschoenen zijn van binnen bekleed met een voetbalmotief.

Thumbnail

De Londense politica Miranda Williams kwam de 'Dolly' en 'Leader' tegen toen zij op internet zocht naar schoenen voor haar tweelingdochters. Zij twitterde: "Vreselijk, we voeden jongens op om de beste leiders te worden en meisjes moeten het maar doen met een paar Dolly-schoenen."

Haar bericht werd snel opgepikt. "Zo deprimerend", tweette de liberaal-democraat Sarah Ludford. "Vreselijk en verkeerd om heel veel redenen", zei de conservatieve politicus Jacob Rees-Mogg tegen de BBC.

Excuses

Clarks heeft inmiddels excuses aangeboden. Barnaby Fry, managing director bij het bedrijf, desgevraagd in een verklaring: "Het gaat om een verouderde collectie. De schoenen zullen wel nog in onze winkels verkocht worden, maar niet meer online. We zullen de naam, wegens de feedback van klanten, weghalen."

 Het is niet de eerste keer dat het bedrijf beticht wordt van seksisme. Zo schreef Jemma Moonie-Dalton eerder deze maand op Facebook dat de schoenen die ze voor haar zoon kun uitzoeken comfortabel en waterdicht waren en dat er voor meisjes alleen open schoenen te krijgen zijn, met weinig steun voor de voeten. Haar bericht werd bijna 18 duizend keer gedeeld.

Uniseks

Clarks belooft meer uniseksschoenen te zullen maken en de 'genderneutrale' collectie voor kinderen beter te promoten, zowel in de fysieke winkels als in de webshop. Het merk verkoopt ook in Nederland kinderschoenen. 

`