Geld en Werk

Huishoudens betalen steeds groter deel van de milieurekening

14 augustus 2017 06:21 Aangepast: 13 november 2017 08:28
Beeld © AFP

Nederlandse huishoudens worden steeds zwaarder aangeslagen voor milieubelastingen en -heffingen. Die rekening voor particulieren groeide de afgelopen jaren veel harder dan die voor het bedrijfsleven.

Waar bedrijven sinds 2000 2,6 miljard extra zijn gaan betalen aan milieubelastingen en -heffingen, is de rekening voor huishoudens opgelopen met maar liefst 5,8 miljard.

Zo kwam 70 procent van de gestegen milieuheffingen voor rekening van de huishoudens. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Accijnzen en auto's

Milieubelastingen worden vooral geheven over autobezit, brandstofkosten en energieverbruik. De heffingen gaan vaak over zaken als de afvalstoffenheffing en rioolrechten.

Met name de accijnzen doen een flinke duit in het overheidszakje. In 2016 ging het om 8,1 miljard euro. Ook de motorrijtuigenbelasting (5,6 miljard euro) en de energiebelasting (5 miljard euro) tikten aardig aan.

Thumbnail

De periode 2000-2017 laat een duidelijke stijging zien. (Bron: CBS)

Kolen

Met name de energiebelasting steeg flink: met 10,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook de belasting op autobezit steeg flink met 6,1 procent.

De enige echt flinke daling was te zien bij de inkomsten uit de kolenbelasting: die daalde van 195 in 2015 miljoen naar 3 miljoen vorig jaar. Dat komt door een belastingvrijstelling voor kolen die gebruikt worden bij het opwekken van energie.

Nederland is duur

Nederlanders betalen flink aan milieubelastingen en -heffingen, vergeleken met andere Europese landen. De inkomsten uit vormen 9 procent van de belastingopbrengsten. Servië en Kroatië zijn met 11 procent duurder. België  is veruit het laagste met slechts 4,7 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore