Naheffing voor Nederland

Daarom moeten we 600 miljoen aan Brussel betalen

24 oktober 2014 13:04 Aangepast: 06 september 2015 15:24

Nederland moet ruim 600 miljoen euro extra overmaken aan Brussel. Dat wordt als flinke tegenvaller opgevat. Over de naheffing doen veel spookverhalen de ronde. Chef economie Perry Feenstra legt uit.

1. Waarom moeten we dit betalen?
Het komt erop neer dat het Centraal Bureau voor de Statistiek de afgelopen tijd beter is gaan rekenen. Het bureau heeft geïnvesteerd om nog beter gegevens te verzamelen over onze inkomsten en onze rijkdom. Zo heeft het CBS nu meer zicht op de enorme omvang van de ZZP-economie. En ook is er bijvoorbeeld meer inzicht in onze salarissen en in een snel groeiende sector als de ICT.

Heel mooi dat het CBS dat doet, het levert betere gegevens op. Het nadeel is vervolgens dat gebleken is dat we rijker zijn dan we dachten. Nederland is economisch groter dan we dachten. En dat betekent weer dat de bijdrage die we aan Brussel moeten betalen, hoger uitvalt.

ZIE OOK: Naheffing Brussel van 642 miljoen is 'onaangename verrassing'

2. Maar is 600 miljoen niet heel veel?
Het telt op over vier jaar. Het lijkt een beetje op onze inkomstenbelasting: je geeft voorafgaand aan het lopende jaar op hoeveel je denkt te gaan verdienen. Als dat meer blijkt te zijn, komt achteraf een naheffing. Ook in het geval van onze afdracht aan Europa is dit al jaren staande praktijk. Maar nu vindt minister Dijsselbloem de naheffing een beetje hoog. Hij vindt het vervelend dat de herberekening van het CBS nu met terugwerkende kracht aan Nederland wordt doorberekend. Over vier jaar - daarom loopt de rekening zo op.

3. Heeft dit nou te maken met de prostitutie en de drugs?
Nee, maar die verwarring is in de media wel gezaaid. Het wordt nu een beetje ingewikkeld: het CBS heeft ook nog een andere herberekening doorgevoerd, een internationale. Deze is bedoeld om de landen onderling beter vergelijkbaar te maken. In deze herberekening is onder meer opgenomen dat ook de schaduweconomie zo goed als kan moet worden meegenomen. Prostitutie en drugs horen tot die schaduweconomie.

Het nieuws over de naheffing kwam zeer onverwacht en leidde tot chaotische reacties en berichtgeving. De suggestie werd gewekt dat de naheffing te wijten was aan deze internationale herberekening. Maar dat is niet het geval. Wellicht gaan we de gevolgen van deze internationale herberekening later nog merken. Volgens minister Dijsselbloem is hem beloofd dat die geen gevolgen zal hebben met terugwerkende kracht.

ZIE OOK: Dijsselbloem onaangenaam verrast door naheffing EU

4. Kunnen we nu nog wat doen tegen deze naheffing?
Dat is nog een beetje onduidelijk. De afdracht van de landen aan Europa moet altijd nog door de regeringsleiders worden vastgesteld. Daar lijkt dus nog ruimte te zitten. Maar of Nederland een vuist kan maken, moeten we maar afwachten. Rutte en Dijsselbloem stelden zich in ieder geval strijdbaar op.

5. Wat merk ik hiervan? 
Het is nogal wat: 600.000.000 euro. Per Nederlander gaat het dan om ruim 35 euro, of 140 euro per gezin met twee kinderen.

 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`