Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Van Dijk Educatie grijpt naast UP

Beeld © ANP

Schoolboekuitgever Van Dijk Educatie uit Kampen krijgt overnameprooi UP Group niet in handen, en moet het bedrijf een flinke schadevergoeding betalen. Nadat de voorgenomen aankoop afketste, legde Van Dijk beslag op de aandelen van UP. Ten onrechte, besliste de rechter.

Van Dijk Educatie is een van de grootste schoolboekendistributeurs van Nederland. Het bedrijf is afgelopen jaren snel gegroeid, van een omzet van 50 miljoen tot 288 miljoen euro. Eind vorig jaar werkte het bedrijf aan de nieuwste overname, die van de UP Groep uit Wageningen.

UP is actief op de onderwijsmarkt, met een studenteninformatiesysteem waarop 400.000 studenten in het middelbaar beroepsonderwijs zijn aangesloten. Op de zakelijke markt biedt het online opleidingen aan klanten als Shell, KLM en Aegon Achmea. Het bedrijf is voor driekwart in handen van Rabo Private Equity en boekte vorig jaar een omzet van 12 miljoen euro.

Van Dijk Educatie en UP Group sloten vorig jaar een principedeal, maar tijdens het boekenonderzoek trad er vertraging op. Ook bracht concurrent Iddink een hoger bod uit. Omdat de termijn voor een definitief akkoord werd gemist, verbrak UP Group de exclusieve onderhandelingen. Van Dijk Educatie legde vervolgens beslag op de aandelen.

Van Dijk Educatie won het afgelopen jaar twee rechtszaken over het beslag. Maar uit een vonnis dat vrijdag openbaar werd, blijkt dat de Amsterdamse rechtbank heeft geoordeeld dat het beslag onterecht was. Het beslag is opgeheven, en Van Dijk moet de schade vergoeden. UP-directeur Martin van den Broek wil niet zeggen hoe groot zijn schadeclaim is. “Maar dat wij schade hebben geleden, staat vast. Deze zaak heeft ons de afgelopen tien maanden zeer afgeleid van de business.”

Of Van Dijk Educatie tegen het meest recente vonnis in hoger beroep gaat, is nog onbekend. Directeur-aandeelhouder Hans van der Wind van Van Dijk Educatie was vanochtend onbereikbaar voor commentaar. Ook de woordvoerder en de advocaat van de schoolboekenuitgever waren onbereikbaar.

Nu het beslag is opgeheven, wordt UP Group zo snel mogelijk verkocht aan schoolboekenuitgever Iddink. “Hopelijk komt dat nog voor het einde van dit jaar rond”, aldus directeur Van den Broek. Dat Iddink vorige week zelf is overgenomen door participatiemaatschappij NPM Capital, verandert daar niets aan.

 

Bron: RTL Z