Geld en Werk

Mercedes weer de grootste, passeert na elf jaar BMW

10 januari 2017 08:17 Aangepast: 29 juli 2017 06:00
Ceo Dieter Zetsche van Daimler, de maker van Mercedes, bij de nieuwe Mercedes E-Class Coupe bij de première op de autoshow in Detroit. Beeld © ANP

Elf jaar lang was BMW wereldwijd de keizer in het segment van premium personenauto's, maar nu is Mercedes-Benz het weer.

Mercedes verkocht afgelopen jaar 80.000 auto's meer dan BMW. Mercedes wist jongere kopers te trekken met sportieve modellen en een groter scala aan SUV's, die steeds populairder zijn.

De verkopen van Mercedes stegen met maar liefst 11,3 procent tot bijna 2,1 miljoen. Ook BMW wist meer auto's af te zetten, maar de stijging was met 5,2 procent (tot 2 miljoen stuks) maar de helft van die van de grote concurrent. 

(Zuid-)Duitsers regeren premiumsegment

Duitse automakers regeren in het segment van luxe merken. Mercedes komt uit Stuttgart, BMW uit het München, 220 kilometer verderop. Met een Mercedes of BMW moet je dat in een uurtje kunnen overbruggen.

Het is vooral Zuid-Duitsland dat wereldmarktleider is in het premium segment. De nummer drie wereldwijd is Audi, dat uit Ingolstadt (ten noorden van München) komt. Over de weg is dat maar zo'n 80 kilometer, minder dan een halfuurtje dus.

Voor de volledigheid, ook uit Zuid-Duitsland (de omgeving van Stuttgart) komt Porsche, net als Audi onderdeel van het Volkswagen-concern.

Audi blijft achter

Maar Audi blijft wel wat achter bij de twee grote concurrenten. De verkopen stegen, maar met slechts 3,8 procent tot een kleine 1,9 miljoen exemplaren. Daarmee blijft Audi de nummer drie, terwijl het plannen had om de grootste te worden.

Audi stond wel kortstondig boven Mercedes, maar is inmiddels teruggezakt.

BMW denkt dat dit jaar de verkopen met een paar procent zullen groeien. Daarbij heeft het last van zwakkere vraag in Groot-Brittannië en tragere economische groei in China.

Trump

Voor Audi, op zijn beurt, is het onzeker was Trump gaat doen als hij president is. Audi heeft afgelopen jaar een nieuwe fabriek van 1 miljard dollar geopend in Mexico, waar de Q5 SUV van de band rolt. Audi heeft geen fabriek in de VS. BMW wel. Ook Mercedes produceert in de VS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore