Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Bestuurscrisis ATAL-Medial kostte half miljoen

30 oktober 2014 08:01 Aangepast: 06 september 2015 20:34

Een bestuurscrisis heeft artsenlaboratorium Atal-Medial vorig jaar bijna een half miljoen euro gekost. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws.

De Noord- en Zuid-Hollandse zorginstelling ontstond twee jaar geleden uit een fusie tussen de Amsterdamse Trombosedienst en Artsenlaboratorium (ATAL) en branchegenoot Medial. Met negentig prikposten, 873 werknemers en een omzet van 66 miljoen euro is de combinatie het op een na grootste artsenlaboratorium van Nederland. De leiding kwam in handen van bestuursvoorzitter Jaap Dijkman.

Plots vertrek
Eind augustus 2013, veertien maanden na de fusie, stapte Dijkman plotseling op nadat was gebleken dat de resultaten bij de verwachting achterbleven. Volgens ATAL-Medial was er als gevolg van veranderingen in de zorgmarkt behoefte aan een ander type topman.

Uit de jaarrekening blijkt nu dat Dijkman drie maanden kreeg doorbetaald, tot december. Dat kostte de organisatie ruim 60.000 euro. Daarnaast ontving hij een ontslagvergoeding van bijna 130.000 euro. Daarmee kwam Dijkmans totale vertrekpremie op ruim 191.000 euro.

Kwart miljoen
Daartoe bleven de financiële gevolgen van de bestuurscrisis voor ATAL-Medial echter niet beperkt. Als gevolg van Dijkmans vertrek moest het artsenlaboratorium Wim Pekelharing als extern adviseur en interim-bestuurder aantrekken. Pekelharing stuurde een factuur over 2013 van ruim een kwart miljoen euro, inclusief btw. Volgens ATAL-bestuurder Peter Kamsteeg werkte Pekelharing ook als fusiebegeleider

Daarmee komen de kosten van de bestuurscrisis bij ATAL-Medial op ruim 445.000 euro. Inclusief de beloningen van medebestuurders Claudia Pronk en Peter Kamsteeg was de zorginstelling vorig jaar ruim één miljoen euro aan bestuurdersbeloningen kwijt.

Banenverlies
Vorig jaar boekte ATAL-Medial een verlies van ruim 1,4 miljoen op een omzet van 66 miljoen. De organisatie zette 2,5 miljoen euro opzij voor een reorganisatie, waarbij dit jaar 82 voltijdsbanen (omgerekend 124 werknemers) moesten verdwijnen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore