Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

'Huizenmarkt Amsterdam bij meest overgewaardeerde ter wereld'

28 september 2016 09:50 Aangepast: 30 juli 2017 06:30
De Amsterdamse grachtengordel. Beeld © ANP

De woningmarkt in Amsterdam draait als een tierelier en voor veel Amsterdammers is een eigen woning niet meer weggelegd. Hoewel er nog geen sprake is van een zeepbel, zijn de huizenprijzen wel flink overgewaardeerd.

Van alle steden in Europa die een financieel centrum zijn, zijn er maar drie waar de huizenmarkt meer overgewaardeerd is dan in onze hoofdstad. Als alle financiële centra worden meegerekend staat Amsterdam op plaats acht. 

Zeepbelrisico

Dat blijkt uit de Global Real Estate Bubble Index van de Zwitserse bank UBS. Zo erg als in het Canadese Vancouver, dat inmiddels Londen voorbij is, is het nog niet. Samen met Stockholm, Sydney, München en Hong Kong is het risico op een zeepbel daar volgens de bank groot.

In Europa zijn alleen Londen, Stockholm en München duurder dan Amsterdam. Het verschil met die steden is wel dat voor onze hoofdstad volgens de index geen 'zeepbelrisico' geldt.

Maar het is interessant dat de Amsterdamse huizenmarkt meer overgewaardeerd is dan in steden als Zürich, Parijs, Genève en New York.

Flink verschil met rest van Nederland

Bij het vaststellen van de index is gekeken naar vijf indicatoren. Voor Amsterdam is vooral het verschil met huizenprijzen in de rest van het land fors gestegen. Dat bevestigt het beeld van andere onderzoeken.

Huizenprijzen in de randstad en dan vooral in Amsterdam en omgeving zijn gestegen, terwijl in andere delen van het land de prijzen van woningen veel minder zijn gestegen. Aan de randen van Nederland staat de huizenmarkt er nog steeds slecht voor.

De huizenprijzen in Amsterdam stegen in de afgelopen twaalf maanden met een kwart, terwijl die in Nederland als geheel met ruwweg 5 procent toenamen, aldus UBS.

Prijzen ten opzichte van inkomens en huren

Ook de verhouding tussen huizenprijzen en inkomens en, in mindere mate, de verhouding tussen prijzen en huren wijzen op overwaardering.

Als je kijkt naar de wijziging in de verhouding tussen de activiteiten in de bouw en het bbp en de veranderingen in de ratio tussen het aantal verstrekte hypotheken en het bbp, dan is er volgens de index juist geen sprake van overwaardering.

Tot 1999 juist ondergewaardeerd

De huizenindex kijkt voor Amsterdam helemaal terug tot 1980. Tot eind jaren negentig waren woningen in Amsterdam juist iets ondergewaardeerd. Sinds het jaar 2000 is er sprake van overwaardering.

De laatste jaren is de 'zeepbelindex' voor Amsterdam harder gestegen dan die voor Parijs en Frankfurt. In Milaan en Genève was zelfs sprake van een afname van de index. Maar in Londen, Stockholm en München schoten de prijzen omhoog.

Chicago is als enige van de steden die onder de loep zijn genomen ondergewaardeerd.

Lage rente

Het mag volgens UBS niet verbazen dat de huizenprijzen stijgen. Meer dan een derde van alle overheidsobligaties hebben immers een negatief rendement. Hierbij wordt ook gewezen op de 'excessief' lage rente in veel landen. Dit geldt voor zowel de eurozone, Groot-Brittannië, Zwitserland, de VS, Canada en Australië.

UBS zegt dat het niet mogelijk is te voorspellen wanneer een correctie kan volgen en hoe lang deze zal duren. De bank waarschuwt wel dat de situatie 'fragiel' is. Een sterke stijging van het aanbod, een hogere rente of een verschuiving in de internationale kapitaalstromen kan op elk moment een flinke correctie veroorzaken, zegt de bank. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van