Geld en Werk

Oververhitte huizenmarkt Randstad problematisch voor kopers

06 oktober 2016 10:01 Aangepast: 30 juli 2017 04:30
Beeld © ANP

De kloof tussen de oververhitte woningmarkt in de Randstad en het platteland dreigt steeds groter te worden. Het steeds kleiner wordende aantal woningen dat te koop staat, zorgt ervoor dat starters steeds moeilijker een woning kunnen kopen, waarschuwt makelaarsvereniging NVM.

In Amsterdam, waar de prijs van een koopwoning in het afgelopen kwartaal met 22 procent steeg ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, ziet de NVM problemen ontstaan. Ook in steden als Utrecht, Groningen, Zaanstreek is het krappe aanbod volgens voorzitter Jaarsma ronduit 'zorgelijk'. Er is volgens de NVM sprake van een 'spijkerharde verkopersmarkt, met enorme prijsstijgingen, opdrogend aanbod en zeer korte verkooptijden'. 

Bekijk hier hoeveel de huizenprijs bij jou in de buurt stijgt of daalt

Oververhitte huizenmarkt

Door het tekort aan koopwoningen dreigt de woningmarkt steeds moeilijker toegankelijker te worden voor starters, die aangejaagd door de lage rente naarstig op zoek zijn naar een koopwoning.

In het derde kwartaal van dit jaar werden volgens de NVM ruim 41.000 huizen verkocht, 15 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De gemiddelde prijs steeg in een jaar tijd met 7,4 procent. 

Krimpend aanbod

Illustratief voor de oververhitting van de huizenmarkt is dat een huis gemiddeld 80 dagen in de verkoop staat, dat is 17 dagen minder dan een jaar geleden. Daarnaast is het aantal woningen dat überhaupt te koop staat met 24 procent gedaald tot 101.000 woningen.

Mensen die hun woning willen verkopen "spinnen garen bij het krimpende aanbod en kopers hebben steeds minder keuze", schetst NVM-voorzitter Ger Jaarsma de tweespalt. Die is ook goed terug te zien in het verschil tussen de vraagprijs van een woning en de uiteindelijke verkoopprijs. Dat is nog slechts 2,5 procent, minder dan voor de crisis. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore